Шеснаестогодишња девојчица преминула је након што ју је напала ајкула док је пливала у реци Сван у западној Аустралији, преноси Би-Би-Си. Девојка је проглашена мртвом након што је у суботу извучена из реке у предграђу Перта.

Верује се да је девојка из Перта возила џет скије са пријатељима по реци када се инцидент догодио.

Инсп Пол Робинсон, из полиције западне Аустралије, рекао је да је могуће да је девојчица скочила у воду да плива са делфинима виђеним у близини.

 

 

Он је инцидент описао као "веома, веома трауматичан", а породица девојчице је "апсолутно уништена добијеним вестима".

Људи су позвани да предузму "додатни опрез" и да се придржавају сваког затварања плажа.

Стручњаци за рибарство кажу да је необично наћи ајкуле у том делу реке, рекао је Робинсон.

Ово је тек трећи напад ајкуле у реци Свон за 50 година, а верује се да је први смртоносни напад ајкуле у реци откако је 13-годишњи дечак убијен у јануару 1923, пише Би-Би-Си.

Фото: Профимедиа

 

Тек треба да буде утврђено која је врста ајкуле учествовала у нападу, али се верује да је у питању бик ајкула. Један од упућених рекао је медијима да је од недавно почео да виђа много бик ајкула у реци и да прилазе обалама, пише Перт ноw.

Аустралија обично бележи око 20 напада ајкула сваке године, од којих је већина у Новом Јужном Велсу и Западној Аустралији.

У последње три године забележено је девет напада ајкуле са фаталним исходом - два у 2021. години и чак седам 2020.

Историјски гледано, није уобичајено уобичајено да ајкула усмрти човека. У више од једног века евиденције, стопа смртности од напада ајкула у Аустралији је 0,9 - мање од једне особе годишње.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".