Šesnaestogodišnja devojčica preminula je nakon što ju je napala ajkula dok je plivala u reci Svan u zapadnoj Australiji, prenosi Bi-Bi-Si. Devojka je proglašena mrtvom nakon što je u subotu izvučena iz reke u predgrađu Perta.

Veruje se da je devojka iz Perta vozila džet skije sa prijateljima po reci kada se incident dogodio.

Insp Pol Robinson, iz policije zapadne Australije, rekao je da je moguće da je devojčica skočila u vodu da pliva sa delfinima viđenim u blizini.

 

 

On je incident opisao kao "veoma, veoma traumatičan", a porodica devojčice je "apsolutno uništena dobijenim vestima".

LJudi su pozvani da preduzmu "dodatni oprez" i da se pridržavaju svakog zatvaranja plaža.

Stručnjaci za ribarstvo kažu da je neobično naći ajkule u tom delu reke, rekao je Robinson.

Ovo je tek treći napad ajkule u reci Svon za 50 godina, a veruje se da je prvi smrtonosni napad ajkule u reci otkako je 13-godišnji dečak ubijen u januaru 1923, piše Bi-Bi-Si.

Foto: Profimedia

 

Tek treba da bude utvrđeno koja je vrsta ajkule učestvovala u napadu, ali se veruje da je u pitanju bik ajkula. Jedan od upućenih rekao je medijima da je od nedavno počeo da viđa mnogo bik ajkula u reci i da prilaze obalama, piše Pert now.

Australija obično beleži oko 20 napada ajkula svake godine, od kojih je većina u Novom Južnom Velsu i Zapadnoj Australiji.

U poslednje tri godine zabeleženo je devet napada ajkule sa fatalnim ishodom - dva u 2021. godini i čak sedam 2020.

Istorijski gledano, nije uobičajeno uobičajeno da ajkula usmrti čoveka. U više od jednog veka evidencije, stopa smrtnosti od napada ajkula u Australiji je 0,9 - manje od jedne osobe godišnje.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".