У САД и Канади, скоро 100 милиона људи се припрема за екстремно ниске температуре. Надлежни апелују на становнике да што мање бораве напољу због опасности од промрзлина.

Америчка метеоролошка служба упозорава на опасност од хладног ваздуха који би могао да изазове промрзлине за мање од 10 минута.

Како преноси Би-Би-Си, најмање 11 људи је умрло у САД од понедељка због лошег времена, осам у Тексасу, две у Оклахоми и једна у Арканзасу.

Очекивани пад температуре приписује се снажном арктичком фронту који се протеже од канадског поморства до централног дела САД.

У неколико америчких држава, укупно 82 милиона људи биц́е погођено екстремно ниским температурама, минус 17 степени Целзијуса или ниже.

Фото: Танјуг/АП

 

 

У деловима државе Мејн очекују се најниже температуре од 1971. У граду Портланду се очекује пад температуре на минус 40,5 степени Целзијуса. У оближњем Бурлингтону у америчкој савезној држави Вермонт, у петак се очекује да ће најтоплија температура бити минус 20 степени.

У Бостону су школе биле затворене због хладноће. У Њујорку и другим вец́им градовима очекује се да ће температуре до суботе пасти на минус 17 степени, да би до краја недеље поново порасле.

У међувремену, у деловима Канаде се очекују температуре између минус 38 и минус 50 степени Целзијуса. У Отави, главном граду, локална скијалишта и клизалишта на отвореном морали су бити затворени због велике хладноц́е. У Торонту је у петак температура пала на минус 29 степени.

Оштро зимско време прати ледену олују која је ове недеље погодила делове Тексаса, где су температуре већ почеле да се пењу изнад 0 степени. Залеђени путеви у Тексасу изазвали су стотине несрећа ове недеље, од којих су неке резултирале смртним случајевима.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".