Волтер Хант, размишљајући на који начин да врати дуг од 15 долара, савијао је комад жице међу прстима. У једном тренутку, после вишечасовног окретања жице,  пролећа 1849. године, овај иноватор из Њујорка погледао је у жичани склоп у својим рукама и схватио да пред собом има изум, једноставан и лак за коришћење, за свакодневну употребу.

Фото: Профимедиа

 

Тако је "рођена" зихернадла, проналазак који је до данашњих дана остао популаран и радо коришћен на свим континентима. Хант је 10. априла 1849. патентирао своју малу направу, а затим је продао овај патент за 400 долара, и то човеку коме је дуговао 15 долара. Овај изумитељ је, иначе, био познат по својим многобројним проналасцима, међу којима су били и специјални ножеви и машина за шивење.

Зихернадла је настала од обичне игле, а разликовала се од ње по сигурносном, заштитном "поклопцу" на врху, који је штитио од случајног убадања врхом игле. Ова направа се показала одличном за спајање најразличитијих врста гардеробе - од сукања и панталона, као замена за дугмиће и рајсфершлусе, а употребљавана је дуго и као "држач" за пелене. Прављена је од разних метала и у најразличитијим величинама, и у 19. и 20. веку била је изузетно популарна, па се без ње готово нису могле замислити сукње и хаљине.

Фото: Профимедиа

 

Дуго је коришћена и као незаобилазни модни детаљ направљен од скупоцених материјала, попут злата, и украшаван вредним накитом, преноси 24седам.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".