Од среде до петка у јаком југозападном ваздушном струјању ка нама ће притицати релативно топао и повремено влажан ваздух са Атлантика те се очекује умрено, до знатно облачно време, понегде уз слабе падавине, наводи метеоролог Марко Чубрило у најновијој прогнози времена за фебруар месец.

- У низијама ће то углавном бити слаба киша или евентуално суснежица, док би снега повремено било у вишим пределима БиХ, Србије и Црне Горе, углавном преко 900мнв. Ветар на северу региона умерен, повремено и појачан западни, југозападни и северозападни, а над осталим деловима углавном слаб до умерен - пише Чубрило.

У петак крајем да јаче наоблачење које ће у суботу током дана донети пролазне, обилније, падавине али углавном над средишњим, а посебно источним пределима. Планине БиХ, Србије и Црне Горе које су преко 800мнв могу очекивати пролазан, обилнији снег. Ветар у појачању и у суботу би над већим делом источне Хрватске, северне, средишње и источне Србије могао имати олујне ударе, понегде и око 28м/с, али тачнија процена снаге ветра биће могућа када се премештање хладног фронта приближи. У суботу до средине дана релативно топло, затим захлађење, стоји у прогнози.

- Недеља доноси мирније али хладније време уз ређу појву слабих падавина, снег на преко 600мнв. Ветар умерен западни, а дневни максимум од +2 до +6 степени Целзијуса - најављује Чубрило.

Почетком следеће недеље модели сада симулирају пружање антициклоналног блока од Азорских острва преко средишње Европе све до западне Русије, а ка нама би се по источној периферији тог антициклона покренула већа количина хладног ваздуха те би од понедељка уз јаче захлађење повременог снега било и у низијама, док се конкретније снежне падавине (преко 8цм новог снега) у овом моменту очекују у планинским делу пре свега БиХ, Србије и Црне Горе, прецизира метеоролог.

- Уз јаче захлађење око 7. фебруара би максимуми над великим делом региона остајали испод нуле цео дан док би јутарњи мразеви у низијама могли ићи и на око -10, а на планинама и око -15 степени Целзијуса - додаје Чубрило.

Око 8. фебруара постоји могућност и слабе циклогенезе над југом Италије, али о томе више када се датум приближи и у колико се тренутно најављено јаче захлађење и реализује. У овом момнету ансамбле чланови оба модела дају јаку подршку за тај сценарио, наводи се.

- Јучерашњи прорачу је поново вратио сигнал за слабљење западних ветрова, који би до око 17.02. били изнад, затим мало изнад просека, док би око тог датума могли битно ослабити и крајем фебруара би се средња вредност свих чланова низа приближила нултој линији што је граница окретања ветрова на источне. Уколико овај сигнал одржи то би могло бити од великог значаја за развој синоптике средином и у другом делу месеца и зимско време би се могло наставити кроз већи део фебруара - објашњава метеоролог.

Наредни дани врло ветровити али реалтивно топли, према следећем викенду умерено захлађење и олујни ветар, а почеком следеће недеље могуће јаче захлађење, закључује Чубрило.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".