С друге стране, у америчкој амбасади у Приштини завршен је састанак на коме се разговарало о Заједници српских општина, на који су позвани представници Председништва Косова и Владе, лидери партија, дипломате и чланови цивилног друштва.

Пре почетка дискусије амбасада САД је саопштила да се радује што ће чути мишљења од различитих група цивилног друштва, владиних званичника и политичких лидера.

ЕУ: ЗСО се мора формирати без одлагања и постављања услова

Портпарол Европске уније Петер Стано поновио је да је став ЕУ да се сви споразуми постигнути у дијалогу морају спровести без одлагања, укључујући и Заједницу српских општина, преноси Репортери.

Стано је тако одговорио на изјаву премијера Косова Аљбина Куртија који је казао да међународни фактор инсистира на примени Споразума о придруживању, али да је неправедно што је Споразум о придруживању предуслов за почетак преговора Косова и Србије у складу са француско-немачким планом.

Стано је навео да је формирање ЗСО законска обавеза Косова.

- Став ЕУ по овом питању је познат, сви споразуми из дијалога морају бити спроведени без даљег одлагања и без икаквих услова. То важи и за оснивање Заједнице, што је законска обавеза за Косово - рекао је Стано.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Косово онлине)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".