Japanska televizija objavila je snimak trenutka u kom princeza Mako napušta Akasakinu carsku rezidenciju u Tokiju i oprašta se od porodice, klanjajući se roditeljima i grleći sestru. Istovremeno, iz carske rezidencije ponovljeno je saopštenje da se ceremonija venčanja, banket prijema i drugi uobičajeni svadbeni rituali neće održati i da se paušalni iznos koji se obično daje ženama iz vladarske porodice kada se udaju, a koji iznosi 1.2 miliona evra neće isplatiti.

Sinovica cara Naruhita, koja je ovog vikenda napunila 30 godina, izgubila je svoju kraljevsku titulu odlukom da sklopi građanski brak sa Kei Komurom, što je uobičajena praksa za žene iz carske palate, ali ona je prva žena u istoriji posleratnog Japana kojoj je odšteta uskraćena. 

Ćerka mlađeg brata cara Naruhita godinama je bila na meti kritika carskog dvora i javnosti zbog veze sa građanskim licem, i dugo je odugovlačila svoju nameru da sklopi brak sa takođe 30-godišnjim Keiom Komuro, koji je medijski napadan zbog navoda da je princezina majka pozajmila novac od bivšeg verenika i da nije želela da mu vrati.

Ova svađa, koja još uvek nije dobila epilog, izazvala je skandal u Japanu, gde se po carskom ceremonijalu i dužnostima očekuje besprekorno ponašanje svih članova carskog doma. Venčanje je tada bilo odgođeno, a Kei Komuro se 2018. godine, preselio u Sjedinjene Države kako bi nastavio studije prava.