Прошло је пет година откада нас је прерано напустио великан српског глумишта Небојша Глоговац у 49. години после краће болести.

Отац Милован Глоговац открио је да бол не пролази, али да снагу проналази у вери.

На почетку разговора открио је како заправо није био свестан глумачке величине свог сина због тога што је он за породицу представљао пре свега фигуру сина, брата, супруга и оца.

- Тај део његове личности за нас је био врло интересантан, а што се тиче уметничке вредности - то су други процењивали. Вероватно ми не бисмо могли да будемо објективни због осећања да је то наше дете. Глума је специфичан посао и свакако нам је било стало да покаже праве резултате. Када је кренуо тим путем, имали смо један другачији разговор. Небојша је прво уписао психологију. Један од професора, Браца Огњановић, шалио се како је он од Небојше направио глумца јер га је оборио два пута. Кад је видео да ту треба много да се "запне", да се ради, одлучио се за глуму. Ја сам испрва мислио како неће успети да уписе глуму. Мој услов је био да упише и теологију. Небојша је заборавио то обећање касније. Говорио сам "боље да буде добар глумац, него лош свештеник". И даље сматрам да је завршио теологију, мноого би му користило у послу којим се бавио -истакао је Милован.

Фото: А. Станковић

 

 

- Док смо ми живи, молитва је веза са онима који више нису са нама. Богу се обраћамо као пријатељу, као једном од нас који је прошао кроз људке проблеме и због тога је у стању да схвати наш бол и тугу. 40 година сам сахрањивао људе и младе и старе и децу и покушавао да им као свештеник пружим утеху, дам наду, очувам веру. Али када се мени десио губитак, био сам препуштен томе да сам нађем снаге да очувам себе у болу. Морам да додам да је велика неистина да сам ја сину држао опело на сахрани - истакако је Милован.

Милован се присетио и Небојшиних првих глумачких корака које је, према његовим речима, направио баш у цркви.

- Ту је стекао однос према публици и јавности, рецитовао, певао, био је грлат и гласан...Након тога кренуо је у Драмску групу Радио Београда код Мике Алексића од своје 12. до 18. године. Волео је глуму и волео да одлази код деде на село. Ту се формирао и његов слободарски дух - прича отац.

Небојша је био верник и суштински везан за цркву, а Миловану нису дозволили да му постави крст на месту где је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду што му је посебно тешко пало. Од идеје да постави верско обележје на Небојшин гроб не одустаје ни данас, иако су му већ једанпут скидали постављени месингани крст.

- Нема дана да на његовом гробу не затекнем цвет. Имао је очигледно много поштовалаваца. Плоча је увек сређена, обрисана, неколико свећа гори. Драго ми је због тога - поручио је на самом крају Милован Глоговац.

(Информер)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".