Прича о крсту на централној куполи Храма Светог Саве, који је посвећен овом утемељивачу Српске православне цркве, државе и школства, а који се налази на Врачару, у Београду, крије трагичну причу. 

Крст на Храму Светог Саве последње је дело једног од највећих српских вајара, Небојше Митрића. Постављен је у августу 1989. године. Двадесетак дана касније чувени вајар је извршио самоубиство.

У његовој биографији, поред бројних врхунских вајарских дела, уписана је и необична прича о томе да је као дете преживео Холокауст.

- Када су нацисти водили Јевреје у логор Сајмиште, Небојшина мајка успела је да га сакрије испод тезге обућарске радње у Бранковој улици и тако му спасла живот. Породица му је касније убијена, а њему је презиме промењено у Митрић, по власнику обућарске радње који га је усвојио - испричао је за Блиц Миодраг Роган, о свом колеги вајару.

Фото: Танјуг/АП

 

Кад му је мајка спасила живот, остављајући га испод тезге обућарске радње, Небојша је имао само 12 година.

- У том хаосу, када су их водили у логор, мајка је успела некако да га убаци у обућарску радњу "Митрић" где је он остао сакривен и тако се спасао. Мајка, отац, али и цела фамилија су страдали у Сајмишту. Обућар Митрић га је прихватио као свог сина, дао му своје презиме, тако да је Небојша одрастао међу Србима. Како је растао, постепено је заборавио пакао кроз који је прошао са својом породицом и постао један од најцењенијих вајара - открио је чувени вајар Миодраг Роган.

Након основне и средње школе Митрић је дипломирао на Академији примењених уметности. Иако је стасао у надасве доброг човека, али и једног од најцењенијих вајара у Србији, завршио је трагично.

Бројни уметници широм света хвалили су његово ремек-дело које је постављено на Храм Светог Саве, а са друге стране уследиле су критике дела тадашње јавности.

Фото: П. Митић

 

Фото: П. Митић

 

Фото: Профимедиа

 

- Пуцао је у себе пиштољем у Палмотићевој улици. Након тога, његова супруга продала је кућу и вратила се у Словенију - присећа се Роган.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".