Током нацистичког режима у Немачкој - између 1933. и 1945. године - свет је прошао кроз период разарања и прогона без преседана. Као кулминација догодио се и Други светски рат, који је прерастао у највећи сукоб у историји човечанства.

Међутим, поред њега, нацистичка влада је спровела још један вид незабележеног злочина - Холокауст. Његове последице су била незаконита затварања, депортације, мучења и масовна убиства. А најодговорнија за ова злодела била је организација Сцхутзстаффел или СС.

Иако се данас не зна прецизан број свих страдалих, жртве Холокауста су углавно били Јевреји, Роми, политички неистомишљеници, Словени и хомосексуалци.

Фото: Нпортал

 

Највећи логор за истребљење и рад робова у нацистичкој Немачкој налазио се у Аушвицу тј. месту по имену Освјенћим у јужној Пољској - делу земље који је припојен Немачкој на почетку Другог светског рата. У њему је настрадало између 1,1 до 1,5 милиона људи од чега су према неким проценама 90 посто чинили Јевреји.

Дана 27. јануара 1945., пред крај Другог светског рата и са савезничким трупама које су све више опкољавале немачку војске - совјетске трупе су стигле у нацистички логор смрти у Аушвицу. Том приликом је ослобођено 2.819 преживелих који су се у том тренутку нашли унутар логора.

Фото: Танјуг/АП

 

Хиљаде људи није преживело злочине почињене у нацистичким концентрационим логорима. Зато УНЕСЦО сваке године 27. јануара одаје почаст жртвама Холокауста и потврђује своју посвећеност борби против антисемитизма, расизма и свих других облика нетолеранције који могу довести до насиља. 

Фото: Танјуг/АП

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".