По старом календару Руске православне цркве, Савиндан се прославља 12. јануара, односно 25. по новом календару, или два дана раније него што то чини Српска православна црква (СПЦ). 

Свештеник Марко Јефтић наводи да је СПЦ померила датум прослављања Светог Саве са 25. на 27. јануар да би прошла богослужења која прате Богојављање, односно празник Оданија који је 26. јануара. 

Он додаје и да је слична пракса примењена када је у питању Божић као празник Христовог рођења.

С друге стране, на основу посредних извора који се пореде са описом смрти Светог Саве у његовим житијама чији је аутор Доментијан, постоје теолози и историчари који сматрају да је управо 27. јануар по новом календару био датум смрти Светог Саве.

Веровања и обичаји за Савиндан

За Савиндан постоји народно веровање да на тај дан не сме да се носи ништа црвено, а оно постоји још из старих времена, када су сељаци страховали да им вукови не поједу стоку. Црвено се није носило јер се веровало да боја крви привлачи вукове, па је до данас обичај остао да се 27. јанура не носи ништа црвено.

Исто тако на данашњи дан не ваља отварати бритву и оштрити ножеве или било који алат, како би вуковима чељусти остале склопљене.

Постоји и веровање да је лош знак ако на Светог Саву грми и да ће се сигурно нешто рђаво десити, пошто су удари громова изузетно ретка појава зими.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".