Према научнику и фотографу, доктору Роџеру Кларку, резолуција људског ока је 576 мегапиксела. Резолуција од 576 мегапиксела значи да ако бисте креирали екран са сликом толико оштром и јасном да не можете разликовати појединачне пикселе, морали бисте да упакујете 576 мегапиксела у област величине вашег видног поља.

Да би дошао до овог броја, доктор Кларк је претпоставио оптималну визуелну оштрину у видном пољу, односно претпоставио је да се ваше очи крећу по призору пре вас. Али у једном погледу, резолуција се смањује за око 5-15 мегапиксела.

То је зато што ваше очи имају много мана које камера не прихвата. Призоре у високој резолуцији видите само на врло малом простору и то у центру вашег видног поља, названог фовеа.

Мртва тачка

Имате мртву тачку где се ваш оптички живац сусреће са вашом мрежњачом. Померате ваше очи по призору не само да бисте сакупили више информација, већ да бисте исправили ове несавршености у вашем визуелном систему.

Међутим, око није објектив фотоапарата који сакупља снимке у вашој меморијској банци. Око је више налик детективу, оно сакупља податке и трагове из околине, а затим их шаље у мозак како би се формирала потпуна слика. Наравно, веч постоји резолуција екрана на којој наше очи не могу да разликују пикселе.

(натионалгеограпхиц.рс)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".