Српска православна црква 26. јануара слави Свете мученике Ермила и Стратоника, једне од најстаријих познатих хришћанских мученика тадашњег Сингидунума - данашњег Београда.

Њих двојица су страдала око 314. или 315. године за време владавине цара Лицинија у источном делу Римског царства и владавине цара Константина Великог на Западу након доношења Миланског едикта.

Ермил је био ђакон у Сингидунуму и због своје вере је доспео у затвор. Остао је чврст у вери и био је подвргнут страшном мучењу. Управо је у затвору упознао Стратоника. Стражар, чувар затвора, беше хришћанин и он се јавно придружио страдању свом пријатељу Ермилу.

Фото: СПЦ

 

Обојица трпеше страшна мучења и осудише их на исту смрт. Ставили су их у исти ковчег и бацише их у Дунав. После три дана река их избаци низводно од Сингидунума близу данашње Гроцке, а на тела наишли су други хришћани. Свечано су их сахранили и подигли храм на њиховом гробу. Верује се да је римска гробница код Брестовика остатак овог храма.

Фото: Борис Субашић

 

Молитва

Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".