Srpska pravoslavna crkva 26. januara slavi Svete mučenike Ermila i Stratonika, jedne od najstarijih poznatih hrišćanskih mučenika tadašnjeg Singidunuma - današnjeg Beograda.

NJih dvojica su stradala oko 314. ili 315. godine za vreme vladavine cara Licinija u istočnom delu Rimskog carstva i vladavine cara Konstantina Velikog na Zapadu nakon donošenja Milanskog edikta.

Ermil je bio đakon u Singidunumu i zbog svoje vere je dospeo u zatvor. Ostao je čvrst u veri i bio je podvrgnut strašnom mučenju. Upravo je u zatvoru upoznao Stratonika. Stražar, čuvar zatvora, beše hrišćanin i on se javno pridružio stradanju svom prijatelju Ermilu.

Foto: SPC

 

Obojica trpeše strašna mučenja i osudiše ih na istu smrt. Stavili su ih u isti kovčeg i baciše ih u Dunav. Posle tri dana reka ih izbaci nizvodno od Singidunuma blizu današnje Grocke, a na tela naišli su drugi hrišćani. Svečano su ih sahranili i podigli hram na njihovom grobu. Veruje se da je rimska grobnica kod Brestovika ostatak ovog hrama.

Foto: Boris Subašić

 

Molitva

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: NJihovim molitvama spasi duše naše.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".