Зимски период са собом доноси много више посла ортопедима и хирурзима, с обзиром на последице падова због клизавих и тешко прометних тротоара. Служба Хитне помоћи сваке године у овом временском раздобљу забележи неколико хиљада случајева прелома руку, ногу, кукова, као и потреса мозга или посекотина, а нажалост буде и трагичних исхода.

Како бисте избегли повреде, можете се послужити неким од следећих савета.

Пингвински ход 

Приликом нормалног ходања пребацујемо тежину свог тела с ноге на ногу. Овакво корачање није идеално јер ако једна нога изгуби баланс, падамо директно на ледену површину.

Једна од заменских начина ходања је такозвани "пингвински ход". Наиме, коришћење ове технике подразумева да се ноге вуку по поду, па ће се равнотежа одржавати на обе ноге, а њен центар на нози која је у искораку.

Фото: А.Стојановић

 

Одаберите добру обућу

Уколико излазите на клизаву подлогу заборавите на глатки ђон, без крампона. Пожељна је што шира обућа, дубока ципела или чизма чврсто затегнута како би се избегло ишчашење зглоба.

- Јако је важно да имате обућу са правим гуменим ђоновима, као и да је сува. На здравље највише утиче влажна обућа у којој проводите већи део дана на послу или неке свакодневне обавезе - објашњава Нада Мацура

Редовно вежбајте

Канадски лекар Пол Бејкон сматра да су и те како битни гипка карлица и чврст стомак, и да се на тај начин ходање по леду може савладати.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".