Zimski period sa sobom donosi mnogo više posla ortopedima i hirurzima, s obzirom na posledice padova zbog klizavih i teško prometnih trotoara. Služba Hitne pomoći svake godine u ovom vremenskom razdoblju zabeleži nekoliko hiljada slučajeva preloma ruku, nogu, kukova, kao i potresa mozga ili posekotina, a nažalost bude i tragičnih ishoda.

Kako biste izbegli povrede, možete se poslužiti nekim od sledećih saveta.

Pingvinski hod 

Prilikom normalnog hodanja prebacujemo težinu svog tela s noge na nogu. Ovakvo koračanje nije idealno jer ako jedna noga izgubi balans, padamo direktno na ledenu površinu.

Jedna od zamenskih načina hodanja je takozvani "pingvinski hod". Naime, korišćenje ove tehnike podrazumeva da se noge vuku po podu, pa će se ravnoteža održavati na obe noge, a njen centar na nozi koja je u iskoraku.

Foto: A.Stojanović

 

Odaberite dobru obuću

Ukoliko izlazite na klizavu podlogu zaboravite na glatki đon, bez krampona. Poželjna je što šira obuća, duboka cipela ili čizma čvrsto zategnuta kako bi se izbeglo iščašenje zgloba.

- Jako je važno da imate obuću sa pravim gumenim đonovima, kao i da je suva. Na zdravlje najviše utiče vlažna obuća u kojoj provodite veći deo dana na poslu ili neke svakodnevne obaveze - objašnjava Nada Macura

Redovno vežbajte

Kanadski lekar Pol Bejkon smatra da su i te kako bitni gipka karlica i čvrst stomak, i da se na taj način hodanje po ledu može savladati.

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".