Замислите да радите тежак физички посао који може сваког тренутка да вас убије, а да притом добијате минималну зараду, иако морате рано да устајетеа. Добродошли у пакао индонежанског сумпора, који за ове мушкарце и жене представља једини извор прихода.

Носачи сумпора из вулкана Кавах Ијен свакодневно ризикују живот теглећи 70 килограма терета за дневу плату од десетак евра.

Након што се пробију кроз гомилу туриста који их сликају као да су циркуски мајмунчићи, амалини тешке корпе натоварене сумпором, са висине од 2 800 метара, преносе до три километара далеког кампа који је компанија Кенди Нгримби ПТ поставила на 1 850 метара надморске висине.

Фото: Профимедиа

 

 

Компанија своје раднике плаћа пет центи по килограму пренетог сумпора, а затим га продају петрохемијској индустрији по цени од 83 цента за килограм.

- Обично носимо по 70 килограма и тако зарађујемо око 3,8 евра за сваку туру. Дневно можемо стићи да пренесемо три товара, пошто пут траје око три сата. Тако, на крају дана, зарадимо 11,5 евра - прича Анто (27), један од носача коме је сумпор већ почео да узима данак.

Иако увек носи заштитну маску и наочаре, Анте је добио астму, дише отежано и стално кашље због удисања отровних гасова.

Фото: Профимедиа

 

 

- То је цена коју плаћате за свој сан. Радићу овде још две године како бих сакупио новац и отворио своју радњу или уписао страни језик - наводи Анте.

Носач по имену Унаиник, са 53 године успева да понесе само 50 килограма сумпора у корпама.

- Нисам се пензионисао, нити ћу. Умрећу овде јер је вулкан цео мој живот - каже Унаиник чији најстарији син (30), од петоро деце, ради раме уз раме са оцем.

У протеклих 40 година на том месту је погинуло више од 70 људи, а просечни животни век је 38 година. Респиратор је за ове људе луксуз, а наквашена крпа потреба. Сумпор који улази у очи тера на сузе, али уместо њих кроз сузне канале тече корозивна течност са киселим особинама.

Рудари на том месту приносе жртву у виду козе, како би добили благослов за добре резултате и спречили незгоде или повреде.

Време пролази, а вулкан Кава Иџен чека своју следећу жртву...

(ТВ Прва)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".