Диригент и један од најзначајнијих наших савремених композитора духовне музике, Владимир Милосављевић, преминуо је у 72. години.

Владимир Милосављевић је рођен у Београду 1951. године. Био је познат као композитор са ретким талентом, који у својим композицијама успевао да сачува аутентичност и мистичну оригиналност духовног певања православне музике.

Завршио је компоновање и дириговање на Музичкој академији у Београду. Након студија, посветио се компоновању православне музике. Његова хорска дела, а пре свега Псалм 86, Покајничка молитва, Молитва Давидова и Харувимска песма, успешно су извођена у Европи и Сједињеним америчким државама.

Пуних 14 година водио је најстарији београдски хор (Прво београдско певачко друштво), а две године Београдски свештенички хор. 1989. је основао камерни хор Свети Ђорђе, а годину дана касније и хор Српске патријаршије.

У име Српске православне цркве, 1992. је основао црквене хорове у неколико градова Немачке. Поред бројних концерата сакралне музике у Европи и Сједињеним америчким државама, радио је и за неколико радио програма, снимљених у сарадњи са Гораном Бреговићем. Након Стевана Мокрањца, Владимир је први српски композитор који је написао комплетну литургију.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".