Легендарна глумица Ђина Лолобриђида преминула је у 96. години, а својевремено је посетила и Југославију, када је упознала Јосипа Броза Тита, кога је изузетно ценила.

У неко доба Тршћанске кризе, кад су међудржавни односи Југославије са Италијом били изузетно заоштрени, један од италијанских новинара упитао је Тита:

– Да ли за Вас у Италији уопште има прихватљиве личности за разговор? - питао је новинар, мислећи на политичаре.

Фото: Архива Борбе

 

– Има, како да не! - рекао је Тито.

– И ко је то, ако се може знати? - питао је новинар.

– Па, Ђина Лолобриђида.

Ова позната филмска глумица, која је широку популарност стекла филмовима "Хлеб, љубав и машта" , "Хлеб, љубав и љубомора" и многим другим, није то заборавила. Пре него што ће 21. јануара 1973. допутовати у Београд као гост ФЕСТ-а, изразила је жељу да је Тито прими, преноси "Информер".

Фото: Профимедиа

 

У белешци протокола који је организован тим поводом између осталог стоји:

- Њен пријатељ Бранко Живковић, југословенски новинар из Рима, казао нам је да Лолобриђида сматра да је друг председник једна од најзначајнијих личности нашег времена, те јој је давнашња жеља да може да га поздрави. Она каже да је њен син полу Југословен (удата за Словенца др Милка Шкофича хирурга – прим. аут.) и да сматра Југославију својом другом домовином. Лолобриђида се бави и уметничком фотографијом. Издала је ванредну књигу фотографија под називом "Италиа миа", коју жели да поклони другу председнику. Она прича да је спремна да дође на месец дана у Југославију, да објави и књигу својих фотографија о Југославији. Сећа се да је друг председник у једном ранијем интервјуу италијанској штампи узгред казао да би је радо видео. Ђина Лолобриђида зна да се друг Тито сада налази на Брионима, те ако би могао да је прими и на 15 минута, она је спремна да дође на Брионе.

Лолобриђидина молба је услишена. Након присуства приказивању њеног филма на Филмском фестивалу у Београду, отпутовала је на Брионе. Тито ју је угостио у "Белој вили" фебруара 1973. године. Најлепша жена на свету, тог доба, Титу је поклонила своју прву књигу са фотографијама које су настале током њеног, инкогнито, путовања Италијом. Два заљубљеника у фотографију, разменили су тада своја аматерска искуства. Ђина је пожелела да фотографише маршала на његовом егзотичном острву, а том приликом је и он фотографисао њу, а како је причала о Титу можете чути у видео снимку у оквиру текста.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Филмска дива Софија Лорен - синоним лепоте и женствености

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".