Војне снаге су пре зоре ухапсиле више званичника цивилних власти, јавила је телевизија Ал Хадат, док је једна истакнута продемократска група позвала Суданце да изађу на улице како би се супротставили било каквом војном удару.

Суданска професионална асоцијација (СПА) позвала је данас на генерални штрајк и грађанску непослушност уочи "војног удара" након хапшења истакнутих чланова цивилног руководства земље.

"Позивамо масе да изађу на улице и окупирају их, затворе све путеве барикадама, започну генерални штрајк и не сарађују са пучистима и користе грађанску непослушност како би се суочили с њима", наводи се у саопштењу те групе.

Већина чланова суданске владе и велики број лидера провладиних партија ухапшени су у очигледном државном удару у Картуму, известио је Ројтерсов сведок.

Ухапшени су и Фајсал Мохамед Салих, бивши министар и саветник премијера, и члан владајућег Сувереног савета Мохамедал-Факи Солејман.

Аеродром у Картуму је затворен, а међународни летови су данас обустављени, известио је телевизијски канал Ал Арабија са седиштем у Дубаију, усред извештаја о војном удару.