Vojne snage su pre zore uhapsile više zvaničnika civilnih vlasti, javila je televizija Al Hadat, dok je jedna istaknuta prodemokratska grupa pozvala Sudance da izađu na ulice kako bi se suprotstavili bilo kakvom vojnom udaru.

Sudanska profesionalna asocijacija (SPA) pozvala je danas na generalni štrajk i građansku neposlušnost uoči "vojnog udara" nakon hapšenja istaknutih članova civilnog rukovodstva zemlje.

"Pozivamo mase da izađu na ulice i okupiraju ih, zatvore sve puteve barikadama, započnu generalni štrajk i ne sarađuju sa pučistima i koriste građansku neposlušnost kako bi se suočili s njima", navodi se u saopštenju te grupe.

Većina članova sudanske vlade i veliki broj lidera provladinih partija uhapšeni su u očiglednom državnom udaru u Kartumu, izvestio je Rojtersov svedok.

Uhapšeni su i Fajsal Mohamed Salih, bivši ministar i savetnik premijera, i član vladajućeg Suverenog saveta Mohamedal-Faki Solejman.

Aerodrom u Kartumu je zatvoren, a međunarodni letovi su danas obustavljeni, izvestio je televizijski kanal Al Arabija sa sedištem u Dubaiju, usred izveštaja o vojnom udaru.