- Лоцирали смо женку облачастог леопарда по имену Нова, стару између 3 и 4 године, унутар објекта (зоолошког врта) - рекао је портпарол зоолошког врта у писаној изјави.

- Налазила се веома близу првобитног станишта, а тимови су могли безбедно да је ухвате - наведено је у изјави.

Нестанак животиње је откривен, када су радници зоолошког врта приметили да је ограда око њеног ограђеног простора исечена.

Фото: П. Милошевић

 

Полиција Даласа истражује случај, а оштећење ограде окарактерисано је као „намерни чин“.

- Верујемо да је ово био намеран чин, због чега је покренута кривична истрага - изјавио је полицијски наредник Ворен Мичел на конференцији за новинаре.

- Ограда кроз коју је побегао леопард намерно је посечена - додао је он.

Зоолошки врт у Даласу саопштио је да је женка леопарда Нова била на ветеринарском прегледу у петак увече, али да нису уочени знакови повреде.

Фото: П. Милошевић

 

Објекат је претходно затворен јер су радници и полиција трагали за несталом дивљом мачком.

- Јасно је да ово бекство није пропуст станишта, нити грешка чувара - истакао је извршни директор зоолошког врта Даласа Грег Хадсон.

Како је раније известио Ројтерс, леопард је побегао из свог станишта у зоолошком врту у Даласу у петак, због чега је парк затворен и издато упозорење „Плави код“, иако су представници Зоо врта уверавали да велика мачка није опасна за људе.

- Она не представља опасност за људе. Много је вероватније да ће се од страха попети на дрво, склањати се с пута, ловити веверице и птице и надати се да неће бити примећена - рекао је потпредседник зоолошког врта за негу и заштиту животиња Харисон Едел.

Фото: Јутјуб принтскрин/WFAA

 

Облачасти леопарди, названи по шарама на крзну које су попут облачића, насељавају густе шуме у подножју Хималаја, југоисточне Азије и јужне Кине.

Категорисани су као угрожена врста од стране Међународне уније за очување природе због губитка станишта и криволова. Према Светском фонду за дивље животиње, у дивљини широм југоисточне Азије остало је око 10.000 мачака.

Ови леопарди обично теже између 11 и 20 килограма.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".