Период двојног оптицаја почео је с увођењем евра 1. јануара и траје до 14. јануара. Првих 14 дана нове године омогућено је плаћање и кунама и еврима, а по правилу кусур се враћао само у еврима, пише "Кликс.ба".

Ако и након суботе грађани буду имали код себе куну, могу да их замене до краја 2023. у свим банкама, пословницама Хрватске поште и Фине, а од 1. јануара 2024. у Хрватској народној банци (ХНБ).

У складу са Законом о увођењу евра као службене валуте у Републици Хрватској банке, Хрватска пошта и Фина свим потрошачима ће у року од 12 месеци од дана увођења евра, односно од 1. јануара 2023. до 31. децембра 2023, мењати готов новац куне за готов новац евра по фиксном курсу конверзије (1 евро = 7.53450 куна), пише хрватски Индекс.

Фото: Танјуг/АП

 

У том периоду замена ће се спроводити без накнаде, а у једној трансакцији може се заменити највише 100 новчаница и 100 кованица куна, напоменули су из ХНБ-а.

ХНБ почиње да мења готов новац куне за готов новац евра 1. јануара 2024, без накнаде, по фиксном курсу конверзије, и то кованице куне, укључујући липе, до 31. децембра 2025. а новчанице куне без временског ограничења.

- У складу са прописима, ХНБ пре 1. јануара 2024. године не замењује готов новац куне за готов новац евра - нагласили су из централне банке. 

Фото: Јутјуб принтскирн/Al Jazeera Balkans

 

До сада повучено око 2.600 тона кованица

- До сада је из оптицаја повучено око 2.600 тона кованица куне и грађани још увек масовно полажу и мењају кованице куне у банкама. Очекујемо да ће те кованице куне доћи до ХНБ-а у следећих неколико седмица - кажу у ХНБ-у.

Прилично су изненађени брзином поврата кованица јер је већ повучена из оптицаја половина планираних тона кованица, од количине коју су, укупно проценили на 5.200 тона и укупне вриједности 1.1 милијарди куна, односно око 146 милиона евра.

Фото: Профимедиа

 

Велика промена на банкоматима

На снагу ће овога викенда ступити и велика промена на банкоматима. Наиме, завршава једномесечни период када се готовина могла подизати на банкоматима свих банака без накнаде.

Договором ХНБ-а и пословних банака, омогућено је да од 15. децембра 2022. до 15. јануара 2023. сви грађани, без обзира на то чији су клијенти, могу подизати новац на свим банкоматима, без плаћања накнаде.

Фото: Танјуг/АП

 

Од 15. јануара 2023. требали би бити у функцијисви банкомати који привремено нису радили због увођења евра.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".