Мирсад Б., за кога се верује да је отац напуштене бебе, за Информер је изјавио да је ожењен, а дете које има са супругом тек је напунило годину дана. Он наводи да није сигуран да ли је напуштена девојчица његова, те да је спреман да уради ДНК анализу уколико суд тако наложи.

- Не знам да ли је дете моје, али желим да буде на сигурном и да добро живи - рекао је он.

Како тврди, Габријела П. је више пута покушавала да остави дете испред његовог улаза, а до сада је сваки пут лично враћао девојчицу мајци уз убеђивање да је узме назад. Међутим, овај пут је дете оставила касно ноћу, па је за све сазнао тек ујутру. Он тврди и да је више пута пријављивао Габријелу Центру за социјални рад у Крагујевцу, како би јој одузели дете јер није водила рачуна о њему.

- Ни мојој садашњој супрузи није свеједно. Габријела јој често прети, супруга у страху иде на посао, у продавницу и плаши се док дете води у вртић - каже он.

Са 22-годишњом Габријелом је био у вези годину и шест месеци, а како тврди, после порођаја се променила.

- Постала је неподношљива, била је груба према детету и ја сам се дистанцирао од ње. Убрзо сам упловио у нову везу, у којој сам добио ћеркицу. Габријела је родила дете 15. фебруара 2021. године, а моја супруга 3. јануара 2022. године - објаснио је Мирсад.

Он је додао да би волео да "узме то дете", да га чува његова мајка која је вољна да то чини, те да је детету боље код ње него у хранитељској породици.

На сигурном док се не утврди "ко је хоће"

Фото: З.Јовановић/Профимедиа

 

Центар за социјални рад "Солидарност" из Крагујевца по процедури је сместио напуштену девојчицу у хранитељску породицу, где се, према последњим сазнањима још увек налази.

Како је за "Прву" рекла Рада Дивац из Асоцијације Центра за социјални рад, процедура налаже да се покрене поступак тужбом лишавања родитељског права мајке, зато што је довела дете које не може да брине о себи у стање у коме је његов живот и његово здравље било угрожено.

Дивац даље наводи да ће дете бити у хранитељској породици све док се не стекну услови за нешто друго.

- Не значи да разговор са мајком неће показати да она има довољно капацитета да настави да брине о детету - истакла је Рада Дивац и додала да је за дете најбоље да буде у окружењу своје биолошке породице или рођака.

Центар за социјални рад по својим процедурама и закону наставиће да ради у најбољем интересу детета, а за дете је најбоље да буде са својим сродницима, ако не може са родитељима. Ћак је и хранитељство начин да се дете збрине и да све његове потребе буду задовољене онако како је потребно.

Дете може бити враћено мајци

Према њеним речима, мајка може да виђа дете под одређеним условима.

- Треба видети који су услови који су довели до тога да мајка поступи тако како је поступила, какво је њено психичко стање, здравствено стање и који су то услови који су довели до овако драстичног понашања према детету - истакла је социјална радница.

- Ми не знамо да ли постоји и други родитељ који би се укључио. Мајка има право да виђа дете, а проценом се одређује где, када и како ће га виђати. Проценом њеног психичког здравља. Најчешће то буде у контролисаним условима. Контакт увек мора да буде у корист детета и да оно мора увек да буде безбедно - објаснила је Дивац.

Она је истакла да родитељи морају да дају изјаву ако нису заинтересовани за даљу бригу о детету, након чега оно иде на усвојење.

Габријела П. је због постојања основа сумње да је извршила кривично дело кршење породичних обавеза ухапшена, а да ли ће након свега поново желети да преузме бригу о својој ћеркици и да ли ће јој то бити омогућено, остаје да се види.

(Информер)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".