Уследиле су деценије нагађања о томе шта јој се догодило, с теоријама које су окривљавале све, од мафијаша, тајних служби до масона и ватиканске завере, али ниједна никада није доказана.

Породица Орланди неуморно је трагала за истином, а управо су њихови захтеви делимично довели до нове истраге. Главни ватикански тужилац Алесандро Диди "отворио је случај, делом на основу захтева породице", рекао је портпарол у уторак. Међутим, породица је рекла да још чека детаље о томе шта ће бити фокус нове истраге.

- Не знамо шта ће Ватикан учинити... које документе жели да прегледа... - рекла је породична адвокатица Лаура Сгро за АФП.

Како је рекла, Ватикан никада до сада ништа није учинио.

- Годинама сам тражила да ме саслушају водеће особе у Ватикану... али нажалост неки људи су већ мртви – изјавила је она.

Отварање гробова

Једна од најраспрострањенијих теорија тврдила је да су Орланди отели мафијаши да би уцењивали Ватикан. Енрико Де Педис, шеф злогласне групе Банда дела Маљана, био је осумњичен за умешаност у њену отмицу, а неки су нагађали да је девојка можда сахрањена уз њега испод цркве.

Фото: Профимедиа

 

Италијанске власти отишле су толико далеко да су 2012. отвориле његову гробницу. Али ДНК тестови посмртних остатака нису показали подударање с Орланди. Године 2019. Ватикан је пристао да отвори два гроба у малом граду држави на захтев породице, након анонимне дојаве.

Гробови на Теутонском гробљу били су празни, иако је тамо требало да буду покопане две принцезе. Њихове кости касније су пронађене испод Теутонског колеџа у близини, али Ватикан је рекао да нема трагова недавних остатака.

"Девојчица из Ватикана"

Обрти и преокрети у случају документовани су у Нетфликсовој ТВ серији "Девојчица из Ватикана" из 2022. године. У њој Емануелин брат Пиетро тврди да му је папа Фрања рекао да је тинејџерка "на небу" - тврдња за коју породица верује да показује да Ватикан зна шта јој се догодило.

У документарцу су се чуле изјаве сведока који потврђују теорију да је Орланди отета. Такође је наведено у једној изјави да је тинејџерка недељу дана пре нестанка рекла да ју је у Ватиканским вртовима малтретирала особа блиска тадашњем папи Јовану Павлу II.

Фото: Архива Новости

Још једна тврдња која се често понављала у италијанским медијима била је да је одведена како би се направио притисак у сврху ослобађања из затвора Мехмета Али Агџе, Турчина који је 1981. покушао да убије папу Јована Павла II. У објави на Фејсбуку, Пиетро Орланди поздравио је нову истрагу ако се заиста покреће с циљем да се разјасни и "коначно осигура правда за Емануелу".

Ватикански егзорциста: Отета због сексуалних оргија моћника

Можда најбизарнија, али и најјезивија теорија је она коју је 2012. изнео чувени ватикански егзорциста Габријел Аморт, који је преминуо 2016. Он је тада тврдио да је 15-годишњакиња отета да би била искоришчена у оргијама које су организовале дипломате страних амбасада у Светој Столици, при чему је припадник Ватиканске страже "врбовао" девојке.

- То је био злочин са сексуалним мотивом. Забаве су биле организоване, а ватикански жандар је деловао као "регрутер" девојака. Мрежа је укључивала дипломатско особље стране амбасаде у Светој Столици. Верујем да је Емануела завршила као жртва овог круга - рекао је Аморт, додавши да је на крају убијена, а њено тело одбачено.

Шта открива Викиликс?

Сам Ватикан је пак у неколико наврата саопштио да сарађује с италијанском полицијом око овог случаја. Међутим, 2017. године објављен је тајни документ, писан руком на пет страница и украден из ватиканског кабинета, који је поново побудио сумње о умешаности Ватикана у овај случај.

Сам наслов документа више је него значајан: "Сажетак трошкова које је Град-држава Ватикан поднео због активности повезаних с грађанком Емануелом Орланди (Рим, 14. јануара 1968.).

Италијански новинар Емилиано Фитипалди објавио је овај документ у склопу своје књиге Уљези, био је на суду због објављивања ватиканских докумената у афери познатој као Ватиликс.

Документ је наводно написао један ватикански кардинал двојици надбискупа, а у њему су набројани трошкови између 1983. и 1997. у укупном износу од 483 милиона лира, што је данашњих 250 хиљада евра. Трошкови укључују различите "трансфере" и смештај, укључујући у Лондону и другде, те медицинске прегледе, укључујући гинеколошке.

(Индеx.хр)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".