Usledile su decenije nagađanja o tome šta joj se dogodilo, s teorijama koje su okrivljavale sve, od mafijaša, tajnih službi do masona i vatikanske zavere, ali nijedna nikada nije dokazana.

Porodica Orlandi neumorno je tragala za istinom, a upravo su njihovi zahtevi delimično doveli do nove istrage. Glavni vatikanski tužilac Alesandro Didi "otvorio je slučaj, delom na osnovu zahteva porodice", rekao je portparol u utorak. Međutim, porodica je rekla da još čeka detalje o tome šta će biti fokus nove istrage.

- Ne znamo šta će Vatikan učiniti... koje dokumente želi da pregleda... - rekla je porodična advokatica Laura Sgro za AFP.

Kako je rekla, Vatikan nikada do sada ništa nije učinio.

- Godinama sam tražila da me saslušaju vodeće osobe u Vatikanu... ali nažalost neki ljudi su već mrtvi – izjavila je ona.

Otvaranje grobova

Jedna od najrasprostranjenijih teorija tvrdila je da su Orlandi oteli mafijaši da bi ucenjivali Vatikan. Enriko De Pedis, šef zloglasne grupe Banda dela Maljana, bio je osumnjičen za umešanost u njenu otmicu, a neki su nagađali da je devojka možda sahranjena uz njega ispod crkve.

Foto: Profimedia

 

Italijanske vlasti otišle su toliko daleko da su 2012. otvorile njegovu grobnicu. Ali DNK testovi posmrtnih ostataka nisu pokazali podudaranje s Orlandi. Godine 2019. Vatikan je pristao da otvori dva groba u malom gradu državi na zahtev porodice, nakon anonimne dojave.

Grobovi na Teutonskom groblju bili su prazni, iako je tamo trebalo da budu pokopane dve princeze. NJihove kosti kasnije su pronađene ispod Teutonskog koledža u blizini, ali Vatikan je rekao da nema tragova nedavnih ostataka.

"Devojčica iz Vatikana"

Obrti i preokreti u slučaju dokumentovani su u Netfliksovoj TV seriji "Devojčica iz Vatikana" iz 2022. godine. U njoj Emanuelin brat Pietro tvrdi da mu je papa Franja rekao da je tinejdžerka "na nebu" - tvrdnja za koju porodica veruje da pokazuje da Vatikan zna šta joj se dogodilo.

U dokumentarcu su se čule izjave svedoka koji potvrđuju teoriju da je Orlandi oteta. Takođe je navedeno u jednoj izjavi da je tinejdžerka nedelju dana pre nestanka rekla da ju je u Vatikanskim vrtovima maltretirala osoba bliska tadašnjem papi Jovanu Pavlu II.

Foto: Arhiva Novosti

Još jedna tvrdnja koja se često ponavljala u italijanskim medijima bila je da je odvedena kako bi se napravio pritisak u svrhu oslobađanja iz zatvora Mehmeta Ali Agdže, Turčina koji je 1981. pokušao da ubije papu Jovana Pavla II. U objavi na Fejsbuku, Pietro Orlandi pozdravio je novu istragu ako se zaista pokreće s ciljem da se razjasni i "konačno osigura pravda za Emanuelu".

Vatikanski egzorcista: Oteta zbog seksualnih orgija moćnika

Možda najbizarnija, ali i najjezivija teorija je ona koju je 2012. izneo čuveni vatikanski egzorcista Gabrijel Amort, koji je preminuo 2016. On je tada tvrdio da je 15-godišnjakinja oteta da bi bila iskoriščena u orgijama koje su organizovale diplomate stranih ambasada u Svetoj Stolici, pri čemu je pripadnik Vatikanske straže "vrbovao" devojke.

- To je bio zločin sa seksualnim motivom. Zabave su bile organizovane, a vatikanski žandar je delovao kao "regruter" devojaka. Mreža je uključivala diplomatsko osoblje strane ambasade u Svetoj Stolici. Verujem da je Emanuela završila kao žrtva ovog kruga - rekao je Amort, dodavši da je na kraju ubijena, a njeno telo odbačeno.

Šta otkriva Vikiliks?

Sam Vatikan je pak u nekoliko navrata saopštio da sarađuje s italijanskom policijom oko ovog slučaja. Međutim, 2017. godine objavljen je tajni dokument, pisan rukom na pet stranica i ukraden iz vatikanskog kabineta, koji je ponovo pobudio sumnje o umešanosti Vatikana u ovaj slučaj.

Sam naslov dokumenta više je nego značajan: "Sažetak troškova koje je Grad-država Vatikan podneo zbog aktivnosti povezanih s građankom Emanuelom Orlandi (Rim, 14. januara 1968.).

Italijanski novinar Emiliano Fitipaldi objavio je ovaj dokument u sklopu svoje knjige Uljezi, bio je na sudu zbog objavljivanja vatikanskih dokumenata u aferi poznatoj kao Vatiliks.

Dokument je navodno napisao jedan vatikanski kardinal dvojici nadbiskupa, a u njemu su nabrojani troškovi između 1983. i 1997. u ukupnom iznosu od 483 miliona lira, što je današnjih 250 hiljada evra. Troškovi uključuju različite "transfere" i smeštaj, uključujući u Londonu i drugde, te medicinske preglede, uključujući ginekološke.

(Index.hr)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".