Због сумње да је ранио дечака у лову, јуче је ухапшен Д.И. из Пирота због сумње да је извршио кривична дела тешко дело против опште сигурности и изазивање опште опасности, а Основно јавно тужилаштво у Пироту интензивно ради на расветљавању свих околности.

Како је медијима потврђено у Ловачком удружењу "Понишавље", ловци су тога дана имали дозволу само за лов на дивље свиње, али не и за срне на које је лов забрањен већ више од два месеца. Додатни прекршај је и то што се срнећа дивљач не лови врстом муниције са више куглица која је том приликом употребљена.

- Нити је био дозвољен лов на срндаћа, који је забрањен још од октобра месеца, нити је смело том муницијом да се пуца. Та група ловаца којих је било седморица, имали су групну дозволу за лов само на дивљу свињу. Евентуално је постојало одобрење и за предатора, али за срну није постојала дозвола сигурно јер се на срну иде у лов уз пратњи ловочувара. То је такозвани појединачни лов, за то се пишу друге дозволе које се зову појединачне, а они то нису имали - каже председник ЛУ Понишавље из Пирота Зоран Алексић.

Он наводи да се сумња да је управо део куглица из патрона којим је одстрељен срндаћ, погодио и дечака.

- Према првим информацијама дечака је погодило пет куглица из једног ловачког метка. Важно је рећи да то нису пет метака нити је пет пута пуцано, већ само једном из пушке сачмаре. Један метак сачмаре садржи више куглица, обично од 12 до 15, зависно који је калибар, а њих пет су погодиле дете. За дивљу свињу се користи искључиво карабинска муниција, то је једно зрно, класичан метак за пушку. Ми сумњамо да је хитац испаљен из сачмаре а да је део тих зрна закачио и ранио дете, Али, ништа званично не можемо да тврдимо док се не ураде вештачења, не заврши истрага и утврде све релевантне оконости, док не добијемо званичну информацију. Најважније је, оно што ми имамо као информацију, да је дете ван животне опасности - истиче Алексић.

Он додаје да се срнећа дивљач не лови сачмаром, односно муницијом која има више куглица, већ да се у лов иде карабином, који користи класичан пушчани метак са једним зрном.

- На срндаћа се не иде овом муницијом којом је одсрељен, већ карабинима. Не знамо још увек тачно из ког калибра је пуцано из сачмаре. Претпоставка је да су то веће кугле којих има у једној патрон 12 до 15 комада. Овај човек који је пуцао, није смео да пуца, из тога је проистекло све ово. Они су ишли из два правца, дивљач је била између њих када је он пуцао. Он је видео дивљач, али није знао да ли у шуми има још некога. Не знамо тачне околности, али пуца се само када се добро види, када си сигуран и када не угрожаваш безбедност других људи у лову. То је премиса коју сви морају да примене и поштују - објашњава Алексић.

Не водити децу у лов

Он каже да се деца не смеју водити у лов, и да је овај случај опомена да се тако нешто више не ради.

- Деца не треба да се воде у лов, то је и препорука и оно што прописи налажу. Дете је било са оцем који га је повео у лов, кртичног момента је отац био мало даље од детета када је дошло до рањавања. Ми иначе, кога затекнемо у лову са дететом, одстранимо из лова и родитеља и дете. Дете не можете да казните ако га затеклене у лову јер је малолетно. Родитељ може да се казни, видећемо још шта ће бити. Али у случају овог оца коме је рањен син, њему никаква казна више не треба. Ово је опомена да се деца не воде у лов, опомена и родитељима и деци - додаје Алексић.

Осумњичени ловац задржан

Ловцу Д.И., који је ухапшен због сумње да је ранио дечака у лову, по налогу ОЈТ у Пироту одређено задржавање до 48 сати. Он ће пос итеку тог рока уз криивчну пријаву бити приведен тужиоцу.

Дечак стабилно после операције у Нишу

Дечак рањен у лову је данас из УКЦ Ниш пребчен на даље лечење у Београд.

- Због специфичности повреда и лекара одређених специјалности које УКЦ Ниш нема, а које су неопходне за даље лечење тринаестогодишњака из Пирота који је повређен у лову, након поновне целокупне дијагностике и конзилијарног сагледавања тимова специјалиста нишког Универзитетског клиничког центра, донета је одлука да се пацијент пребаци на даље лечење у УКЦ Србије, саопштено је из УКЦ Ниш. Рањени дечак задобио је пет прострелних рана због чега хитно оперисан прво у пиротској болници, након чега је пребачен у УКЦ Ниш на додатну интервенцију. Након операције у Нишу, јуче је било саопштено да је његово стање стабилно.

- Тринаестогодишњем пацијенту из Пирота, након јучерашњег пријема и дијагностике, због повреда грудног коша, од стране грудног хирурга урађена торако- дренажа. Током вечери, неурохируршке повреде главе, саниране су оперативно и пацијент је тренутно хоспитализован у интензивној нези Клинике за анестезију. Тренутно је свестан, комуникативан, стабилних виталних параметара - саопштено је јуче из УКЦ НИш.

(Блиц)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".