Један од најпознатијих светских судија Матео Лахоз завршава своју професионалну судијску каријеру на крају ове сезоне, објавио је познати аргентински спотски новинар Гастон Едул, а пренели су светски медији. 

Шпански судија познат је као један од најконтроверзнијих арбитара данашњице те је често у центру пажње. Тако је недавно судио четвртфиналну утакмицу Светског првенства између Аргентине и Холандије на којој је показао један црвени и чак 18 жутих картона. Ово је уједно и рекорд по броју картона на једној мундијалској утакмици. 

Након поменуте утакмице, ФИФА је одлучила да Лахоза пошаље кући те није судио више ниједну утакмицу на првенству. 

Фото: ЕПА

 

Шпански медији тврдили су да је Судијска комисија ФИФА сматрала да је Лахоз лоше водио дуел између Аргентине и Холандије и да је он највећи кривац за понашање фудбалера два тима.

По завршетку Светског првенства у Катару, овај 45-годишњак је одређен да суди каталонски дерби, у којем је Барселона угостила Еспањол. И овога пута судија је одлучио да постане главни лик, показавши 16 жутих и два црвена картона. 

Лахоз је био у центру пажње и на јучерашњој утакмици Купа Краља између Линареса и Севиље када је искључио тренера гостију Хорхеа Сампаолија након само 15 минута игре.

Матео Лахоз је по занимању професор физичког васпитања, а овим послом се и бавио пре него што је 2008. године постао судија у шпанској Ла Лиги. Шпанац је у једном интервјуу открио да ће се највероватније вратити овом занимању када оконча своју судијску каријеру. 

Од 2011. године налази се на ФИФА листи међународних судија, а у шпанској јавности се често може чути да је навијач Реал Мадрида због одлуке које су наводно ишле на руку "краљевском клубу".

У каријери је судио на неколико великих такмичења, почевши од Светског првенства одржаног 2014. године у Бразилу. Након тога, делио је правду и на мечевима квалификазија за Мундијал у Русији, као и само Светско првенство одржано у Русији 2018. године. 

Последње велико такмичење које је судио било је недавно завршено Светско првенство у Катару. 

Интересантно је да је управо Лахоз делио правду на стадиону "Рајко Митић" када је Црвена звезда савладала Ливерпул резултатом 2:0.

Фото: Н. Параушић

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".