Jedan od najpoznatijih svetskih sudija Mateo Lahoz završava svoju profesionalnu sudijsku karijeru na kraju ove sezone, objavio je poznati argentinski spotski novinar Gaston Edul, a preneli su svetski mediji. 

Španski sudija poznat je kao jedan od najkontroverznijih arbitara današnjice te je često u centru pažnje. Tako je nedavno sudio četvrtfinalnu utakmicu Svetskog prvenstva između Argentine i Holandije na kojoj je pokazao jedan crveni i čak 18 žutih kartona. Ovo je ujedno i rekord po broju kartona na jednoj mundijalskoj utakmici. 

Nakon pomenute utakmice, FIFA je odlučila da Lahoza pošalje kući te nije sudio više nijednu utakmicu na prvenstvu. 

Foto: EPA

 

Španski mediji tvrdili su da je Sudijska komisija FIFA smatrala da je Lahoz loše vodio duel između Argentine i Holandije i da je on najveći krivac za ponašanje fudbalera dva tima.

Po završetku Svetskog prvenstva u Kataru, ovaj 45-godišnjak je određen da sudi katalonski derbi, u kojem je Barselona ugostila Espanjol. I ovoga puta sudija je odlučio da postane glavni lik, pokazavši 16 žutih i dva crvena kartona. 

Lahoz je bio u centru pažnje i na jučerašnjoj utakmici Kupa Kralja između Linaresa i Sevilje kada je isključio trenera gostiju Horhea Sampaolija nakon samo 15 minuta igre.

Mateo Lahoz je po zanimanju profesor fizičkog vaspitanja, a ovim poslom se i bavio pre nego što je 2008. godine postao sudija u španskoj La Ligi. Španac je u jednom intervjuu otkrio da će se najverovatnije vratiti ovom zanimanju kada okonča svoju sudijsku karijeru. 

Od 2011. godine nalazi se na FIFA listi međunarodnih sudija, a u španskoj javnosti se često može čuti da je navijač Real Madrida zbog odluke koje su navodno išle na ruku "kraljevskom klubu".

U karijeri je sudio na nekoliko velikih takmičenja, počevši od Svetskog prvenstva održanog 2014. godine u Brazilu. Nakon toga, delio je pravdu i na mečevima kvalifikazija za Mundijal u Rusiji, kao i samo Svetsko prvenstvo održano u Rusiji 2018. godine. 

Poslednje veliko takmičenje koje je sudio bilo je nedavno završeno Svetsko prvenstvo u Kataru. 

Interesantno je da je upravo Lahoz delio pravdu na stadionu "Rajko Mitić" kada je Crvena zvezda savladala Liverpul rezultatom 2:0.

Foto: N. Paraušić

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".