Председница Хрватског удружења за заштиту потрошача Ана Кнежевић причала је за РТЛ о увођењу евра и порасту цена неких услуга и артикала, али и случајевима у којима трговци не желе да приме куне. Потрошачима саветује да се опскрбе кованицама.

- Сад је чињеница да могу да плаћају са обе валуте и трговци то треба да уваже, кованицама се исто плаћа, ограничен је број до 50 кованица, али имамо драматичних ситуација где долази до физичког обрачуна - каже па појашњава како су добили пријаву да у Загребу продавачица на киоску с новинама није хтела да узме два пута по пет куна и четири пута по 50 липа за новине.

- То је недопустиво, морамо имати толеранције. Надам се да неће бити пуно куповања у ових 14 дана, јануар је депресиван месец и сви се истроше у децембру - каже она.

Фото: О. Радошевић, А. Стевановић, Јутјуб принтскрин/WeTubers

 

Иначе, Хрвати су на друштвеној мрежи Редит оставили доста одговора на питање "Како сте се снашли са еврима данас?" и поделили своја искуства и потешкоће са којима су се сусрели. Ипак, било је и оних који су насмејали својим одговорима. У наставку доносимо неке од коментара.

"Догодило се оно што смо скоро сви најављивали, а владајући су нас упорно уверавали да се неће догодити – додатна поскупљења готово свега".

"Дајем куне, враћају ми куне. Дућан, кафић, дућан, кафић, пекара. Цент видео нисам".

"Зезнуо сам се и потрошио све куне и сад не могу да попијем кафу из апарата у фирми јер још не прима евре."

ФОТО: Јутјуб/Принтскрин

 

"Имам 150 куна у еврима у облику кованица. Могу убит' неког новчаником."

"Ликови на улици су се експресно пребацили с 'имаш коју куну?' на 'имаш који цент?', баш ми је то било смешно."

"Само картица."

"Нисам ништа трошио, у Нову улазим штедљиво."

"Био око 16х у дућану, нека старија жена направила гужву јер је рачун од 183 кн платила новчаницом од хиљаду. Рекли су јој да не могу да врате толико евра и морали су да траж куне. А она се наљутила."

"Потрошио 20 кн на хлеб и млеко, остало преко картице. Благајнице сваки пут одахнуле када су виделе да плаћам картицом".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".