Када брзо једемо, осим што храна остаје недовољно разложена, такође гутамо много ваздуха, што може да изазове гасове и надутост. 

Међутим, пре свега, последица брзог једења може да буде велики осећај непријатности, проблеми с варењем и појава рефлукса или горушице, симптома приликом ког долази до својеврсног враћања хране и желудачаних сокова из желуца натраг у једњак.

Фото: Профимедиа

 

 

Пробава почиње већ у устима и када једемо пребрзим темпом храна не стигне да се разложи на ситније делове и правилно свари, па учестало брзо једење може да узрокује њено враћање.

Храну је пре гутања потребно добро прожвакати, а колико пута ћемо један залогај прожвакати зависи од тога коју храну једемо и од величине залогаја. Дакле, то може да буде три, пет, седам, десет пута.

Фото: Архива Новости/Никола Фифић

 

 

Још један проблем пребрзог једења који може да узрокује гојење је тај што поједемо више него што нам заправо треба да бисмо били сити.

Када храна уђе у уста, тело сигнализира пробавном тракту да је храна на путу, а када поједемо довољно, желудац сигнализира мозгу да је време да престанемо да једемо.

Међутим, ако једете пребрзо, пропустићете те сигнале, али ако успорите, мозак ће имати довољно времена да прими сигнале и да престанете да једете када схватите да сте сити. Истраживања су такође открила да људи који једу спорије уносе мање калорија и дуже се осећају ситима.

(Информер)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".