Свети Данило Столпник је рођен 409. године у селу Мерата близу града Самосате на реци Еуфрат.

Предање каже да је са дванаест година је кришом побегао у манастир, али тамо нису желели да га приме због тога што је био сувише млад. Међутим, попустили су због Данилове упорности, а и родитељи који су га у међувремену пронашли, и сагласили се да остане ту.

Свети Данило је осим живота у манастиру имао још једну жељу – да упозна Симеона Столпника, аскету који је у оно време већ био познат као свети човек. Када му се, приликом једне посете Антиохији та жеља остварила, и Данило је открио свој позив – жељан самоће и молитве, он је отишао у предграђе Цариграда где се 460. године попео на стуб и тако симболично постао Симеонов наследник.

Убрзо је стекао углед у народу и направљен му је већи стуб. Веровало се у његове исцелитељске и пророчанске моћи.

Као мудар и духован човек, Свети Данило је имао и политички утицај, а нарочито га је поштовао цар Лав који је наредио да се направи кров на стубу на коме је обитавао Данило како би га спасао од смрзавања.

Фото: Википедија

 

 

Прича каже да је цар сваког свог виђенијег госта прво доводио да виде Светог Данила и говорио: “Ево правог чуда у моме царству великом”.

За Данила се тврди да је прорекао датуме смрти свих битнијих људи из свог доба. На крају, Данило је видео и сопствену смрт, па је ученике подучио како да га наследе и наставе његову мисију. Према предању, пред његову смрт виђени су анђели и апостоли који су летели око стуба овог светог човека.

Данило је умро 489. године у позној старости. Као светитељ који је још за живота стекао велики углед приређен му је велелепни испраћај и сахрана.

Својим уздржаним животом и примерним понашањем Свети Данило Столпник је постао узор потоњим аскетама. И данас се сматра заштитником благих и мирних људи чију уздржаност многи замењују са слабошћу па их угњетавају.

Ови људи ће у Светом Данилу увек пронаћи помоћника и савезника. Све што треба да ураде је да искрено замоле и олакшање мука ће сигурно доћи.

- Био си стуб трпљења и ревновао си угледајући се на праоце, свети, јер био си сличан Јову у страдањима, Јосифу у искушењима, и Анђелима си био подобан у телу, Данило оче наш, моли Христа Бога да спасе душе наше. 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".