Пас Хачико, који је свог преминулог власника чекао девет година након његове изненадне смрти, прави је пример колико пси могу бити одани.

Оданост и оданост пса је нешто посебно и ствара нераскидиву везу између власника и његовог четвороножног љубимца. Међутим, неке расе паса су лојалније од других.

Лојални пси могу да се радују сваком новом познанству и одлично прихватају нове људе у свом животу, али знају коме се даје највише љубави, а ко се слуша. Неки од њих ће животом бранити свог власника.

Испод је листа осам најлојалнијих раса и њихових квалитета.

Доберман

Када доберман долази из доброг легла и правилно је обучен, он је прави пријатељ и чувар. Ове интелигентне псе је лако дресирати и стога су често део војних или полицијских јединица. Воле своје власнике, посебно оне који им омогуц́авају пуно активности и авантура у природи. Њихова оданост људима није ограничена само на власника (као што им глас сугерише), воле људе уопште и зато су толико популарни кроз историју.

Фото: П. Кујунџић

 

 

Акита ину

Вец́ смо споменули пса Хачика, који је био тема популарног филма и постао познат као најоданији пас свих времена, као и њихова раса. То су заправо радни пси узгојени у Јапану, а стручњаци их описују као псе достојанственог и храброг темперамента. Акита је пун љубави, али и поштовања према најближим људима у свом животу. Он је забаван пријатељ када је правилно социјализован и обучен, иако понекад може бити тврдоглав.

Бигл

Припадници ове расе су веома популарни породични пси. Светско удружење одгајивача паса описује их као "изузетне ловачке псе и одане пријатеље". Како су узгајани за лов у чопорима, биглови воле друштво и људи и других паса. Бигл ц́е "пратити свој нос" било где, чак и када му се каже другачије. Међутим, временом постају веома везани за свој "људски чопор". Увек им треба друштво, било људско или псец́е. Уз минималну социјализацију, биглови се лако науче да буду нежни према деци и другим псима.

Чивава

мали пас са великом личношц́у и заиста је одан пријатељ. Пошто су пуни жеље да удовоље свом власнику, није им потребна посебна обука. Они су најмања раса, неке теже мање од два килограма. Могу веома да варирају по темпераменту, али сви примерци ове расе су потпуно посвец́ени људима које воле и прождиру сву пажњу коју могу добити. Неки припадници ове расе стекли су репутацију дивљих и злих према странцима, али то је вероватно резултат њихове велике оданости свом власнику.

Фото: Танјуг/АП

 

Јазавичар

Они су одавно познати не само као једна од најлојалнијих раса, вец́ и као најзабавнија. Јазавичари су живахни пси, пријатељски расположени, са веома јаким чулом мириса. Веома су интелигентни, па им често досади ако им власник не посвети довољно времена. Иако су заправо самостални, радо ц́е се укључити у све активности своје породице. Воле их сви који су упознали њихов живахан карактер, интелигенцију, ловачки инстинкт и оданост људима са којима живе.

Немачки овчар

Светско удружење одгајивача паса назива немачке овчаре "расом коју обожавају прави љубитељи паса". Стекли су репутацију изузетне интелигенције и племенитог темперамента. Никада се нец́е навикнути на миран живот код куц́е, на каучу. Потребно им је много физичке активности, па чак и менталних изазова током дана. Савршено ц́е обавити сваки задати посао, било да је у питању полицијски посао или посао пса водича, припадника горске службе спасавања или чак такмичара у псец́им спортским играма. Они су прави пријатељи. Међутим, потребно им је време да им се неко допадне, али када им се то учини, постају изузетно лојални.

Јоркширски теријер

Лојални пас са јаким темпераментом. Јоркширски теријери су храбри, одлучни, радознали и пуни енергије. Они су велики пријатељи, без обзира да ли њихов власник живи у малом стану или великој куц́и са баштом. Ови теријери увек чекају авантуре, па понекад раде неке нежељене ствари. Од власника захтевају велику пажњу, не воле да буду дуго сами у куц́и. Обично се добро слажу са другим псима или чак мачкама у куц́и. Њихова лојалност је заиста безгранична.

Фото: П. Кујунџић

 

 

Бернардинац

Ови џиновски пси су једна од најпопуларнијих раса управо зато што су пријатељски расположени према људима и веома стрпљиви. Ако су рано обучени да буду лојални и послушни, свети Бернардинци су савршени куц́ни љубимци за породице са децом. Неопходно је пажљиво бирати легло јер су склона генетским обољењима. Чим се овај пас доведе куц́и, потребно га је одмах дресирати и социјализовати.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".