Тимови улазе у овај меч, разумљиво, разочарани јер нису дочекали да играју за трофеј, али остаје шанса да се боре за преосталу медаљу. Осим престижа, ова два тима ће се борити и за 2 милиона долара награде. Односно, трећи ће добити 27, док ће четвртопласирани добити 25 милиона долара.

Ова два тима се већ познају из групне фазе такмичења. Тада је меч завршен резултатом 0-0. Овај пут ћемо морати да видимо победника.

Афричко изненађење

Фото: Танјуг/АП

 

Осим што је ово једини тим из Африке у историји који је дошао до полуфинала, они су били аутсајдери у свакој утакмици нокаут фазе. То их није спречило да направе велике резултате. Избацили су Португалце, Шпанце, а у групној фази су победили Белгију и Канаду.

Тим има неколико звучних имена. Поред Ашрафа Хакимија који игра за ПСЖ и Хакима Зијеха који наступа за Челси. Звучна имена су и Софјан Амрабат, који наступа за Фиорентину, Нусир Мазрауи, који је играч Бајерна из Минхена.

Занимљиво је да у домаћем Видаду из Казабланке игра чак три играча. Два играча наступа у Саудијској лиги, а један у Катару.

Фото: Танјуг/АП

 

Изненадили су својим дефанзивним и офанзивним решењима, који приличе много боље рангираним репрезентацијама. У другом полувремену против Француза су на моменте изгледали чак и као бољи, али нису успели да дођу до преокрета.

"Ватрени" Хрвати

Хрватска је успела да донекле понови успех од прошлог Мундијала. Успели су тада да заврше као други, а у финалу су изгубили управо од овогодишњег финалисте - Француске.

Фото: Профимедиа

 

Откровење ове године је свакако Јошко Гвардиол, који се показао као врсни дефанзивац. Лука Модрић се афирмисао као лидер на овом такмичењу, а како се чини, ово би могао да му буде последњи Мундијал у каријери. Смена генерација је погодила Хрватску ове године, па у саставу није било Марија Манџукића, Ведрана Ћорлуке, Ивана Ракитића и Данијела Субашића. Ову смену су добро поднели Хрвати заменивши их Бруном Петковићем, Андрејем Крамарићем, Гвардиолом и многим другим играчима.

Ове године су имали сличну тактику, као и на претходном првенству. Бразил и Јапан су доживели поразе у нокаут фази након извођења пенала, али у случају Аргентине, до пенала није дошло.

Хрватска је у нокаут фази била боља на претходна два првенства увек после продужетака, а поготово после пенала. Од седам утакмица колико су одиграли у нокаут фази, пет пута је меч отишао у продужетке, а четири пута на пенале - сваки пут су победили.

Фото: Танјуг/АП

 

Једина два пута када се то није десило - Француска је освојила Светско првенство у регуларних 90 минута, а други пут је Аргентина избацила "ватрене" у полуфиналу овогодишњег такмичења.

Састави

Дошло је до измене у оба састава. "Ватрени" ће стартовати меч без Марсела Брозовића, а њега мења фудбалер Рена Ловро Мајер. У првој постави су се нашлли и Мислав Оршић, Јосип Шутало и Јосип Станишић. На клупи су остали првотимци Борна Соса, Јосип Јурановић и Дејан Ловрен.

Са друге стране, управо нема Мазрауија, Саиса и Агерда. Друга двојица ће почети са клупе, док Мазрауи није ни у протоколу. На клупи је остао и Унахи који је одушевио на овом Мундијалу. Први пут ће започети меч и фудбалер Генка Билал ел Ханус.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".