Timovi ulaze u ovaj meč, razumljivo, razočarani jer nisu dočekali da igraju za trofej, ali ostaje šansa da se bore za preostalu medalju. Osim prestiža, ova dva tima će se boriti i za 2 miliona dolara nagrade. Odnosno, treći će dobiti 27, dok će četvrtoplasirani dobiti 25 miliona dolara.

Ova dva tima se već poznaju iz grupne faze takmičenja. Tada je meč završen rezultatom 0-0. Ovaj put ćemo morati da vidimo pobednika.

Afričko iznenađenje

Foto: Tanjug/AP

 

Osim što je ovo jedini tim iz Afrike u istoriji koji je došao do polufinala, oni su bili autsajderi u svakoj utakmici nokaut faze. To ih nije sprečilo da naprave velike rezultate. Izbacili su Portugalce, Špance, a u grupnoj fazi su pobedili Belgiju i Kanadu.

Tim ima nekoliko zvučnih imena. Pored Ašrafa Hakimija koji igra za PSŽ i Hakima Zijeha koji nastupa za Čelsi. Zvučna imena su i Sofjan Amrabat, koji nastupa za Fiorentinu, Nusir Mazraui, koji je igrač Bajerna iz Minhena.

Zanimljivo je da u domaćem Vidadu iz Kazablanke igra čak tri igrača. Dva igrača nastupa u Saudijskoj ligi, a jedan u Kataru.

Foto: Tanjug/AP

 

Iznenadili su svojim defanzivnim i ofanzivnim rešenjima, koji priliče mnogo bolje rangiranim reprezentacijama. U drugom poluvremenu protiv Francuza su na momente izgledali čak i kao bolji, ali nisu uspeli da dođu do preokreta.

"Vatreni" Hrvati

Hrvatska je uspela da donekle ponovi uspeh od prošlog Mundijala. Uspeli su tada da završe kao drugi, a u finalu su izgubili upravo od ovogodišnjeg finaliste - Francuske.

Foto: Profimedia

 

Otkrovenje ove godine je svakako Joško Gvardiol, koji se pokazao kao vrsni defanzivac. Luka Modrić se afirmisao kao lider na ovom takmičenju, a kako se čini, ovo bi mogao da mu bude poslednji Mundijal u karijeri. Smena generacija je pogodila Hrvatsku ove godine, pa u sastavu nije bilo Marija Mandžukića, Vedrana Ćorluke, Ivana Rakitića i Danijela Subašića. Ovu smenu su dobro podneli Hrvati zamenivši ih Brunom Petkovićem, Andrejem Kramarićem, Gvardiolom i mnogim drugim igračima.

Ove godine su imali sličnu taktiku, kao i na prethodnom prvenstvu. Brazil i Japan su doživeli poraze u nokaut fazi nakon izvođenja penala, ali u slučaju Argentine, do penala nije došlo.

Hrvatska je u nokaut fazi bila bolja na prethodna dva prvenstva uvek posle produžetaka, a pogotovo posle penala. Od sedam utakmica koliko su odigrali u nokaut fazi, pet puta je meč otišao u produžetke, a četiri puta na penale - svaki put su pobedili.

Foto: Tanjug/AP

 

Jedina dva puta kada se to nije desilo - Francuska je osvojila Svetsko prvenstvo u regularnih 90 minuta, a drugi put je Argentina izbacila "vatrene" u polufinalu ovogodišnjeg takmičenja.

Sastavi

Došlo je do izmene u oba sastava. "Vatreni" će startovati meč bez Marsela Brozovića, a njega menja fudbaler Rena Lovro Majer. U prvoj postavi su se našlli i Mislav Oršić, Josip Šutalo i Josip Stanišić. Na klupi su ostali prvotimci Borna Sosa, Josip Juranović i Dejan Lovren.

Sa druge strane, upravo nema Mazrauija, Saisa i Agerda. Druga dvojica će početi sa klupe, dok Mazraui nije ni u protokolu. Na klupi je ostao i Unahi koji je oduševio na ovom Mundijalu. Prvi put će započeti meč i fudbaler Genka Bilal el Hanus.

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".