Последњи мушки изданак династије Немањића је био синовац цара Душана Силног, а владао је Епиром и Тесалијом као цар. Након његове смрти царством Ромеја и Срба владају Грци пре него што ова држава бива збрисана са политичких карти налетом Османлија.

Био је син полубрата Симеона Синише Немањића, полубрата душановог. Мајка му је била пореклом из великашке италијанске породице Орсини. Наследио је оца између 1369. и 1372. године као цара Срба, Грка и Албаније, међутим, власт је била ограничена на Тесалију.

Неколико година је владао пре него што је абдицирао у корист Алексија Анђела Филантропена - предавши Грцима власт у Тесалији.

Фото: Јутјуб принтскрин/maksimovic zoran

 

Замонашио се у Метеорима, монашкој заједници коју је основао његов отац. Име му је постало Јоасаф, а богатство и утицај је остао. Помогао је својој сестри Марији да овлада Епиром. Она је себе називала царицом Епира, али је Марија Ангелина Немањић била краткотрајно владар.

У Метеорима, где је и рођен, ту је и умро 1422. или 1422. године. Последњи је српски владар са царском титулом у Тесалији. Његов наследник Алексије је признавао врховну византијску власт. Касније, Тесалија пада у турске руке под Бајазитом.

Према православном календару се прославља 3. маја као преподобни Јоасаф српски.

Фото: Википедија

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".