Poslednji muški izdanak dinastije Nemanjića je bio sinovac cara Dušana Silnog, a vladao je Epirom i Tesalijom kao car. Nakon njegove smrti carstvom Romeja i Srba vladaju Grci pre nego što ova država biva zbrisana sa političkih karti naletom Osmanlija.

Bio je sin polubrata Simeona Siniše Nemanjića, polubrata dušanovog. Majka mu je bila poreklom iz velikaške italijanske porodice Orsini. Nasledio je oca između 1369. i 1372. godine kao cara Srba, Grka i Albanije, međutim, vlast je bila ograničena na Tesaliju.

Nekoliko godina je vladao pre nego što je abdicirao u korist Aleksija Anđela Filantropena - predavši Grcima vlast u Tesaliji.

Foto: Jutjub printskrin/maksimovic zoran

 

Zamonašio se u Meteorima, monaškoj zajednici koju je osnovao njegov otac. Ime mu je postalo Joasaf, a bogatstvo i uticaj je ostao. Pomogao je svojoj sestri Mariji da ovlada Epirom. Ona je sebe nazivala caricom Epira, ali je Marija Angelina Nemanjić bila kratkotrajno vladar.

U Meteorima, gde je i rođen, tu je i umro 1422. ili 1422. godine. Poslednji je srpski vladar sa carskom titulom u Tesaliji. NJegov naslednik Aleksije je priznavao vrhovnu vizantijsku vlast. Kasnije, Tesalija pada u turske ruke pod Bajazitom.

Prema pravoslavnom kalendaru se proslavlja 3. maja kao prepodobni Joasaf srpski.

Foto: Vikipedija

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".