Према нашим незваничним сазнањима, Игор Богдановић, из београдског насеља Рипањ, који је био осуђен за силовања две малолетнице, данас излази на слободу. Ове злочине извршио је 2007. године у размаку од два дана.

Тим поводом огласила се Управа за извршење кривичних санкција, чије саопштење преносимо у целости:

- Колеге у Служби за третман Казнено-поправног завода у Београду, у сарадњи са Одељењем за ванзаводске санкције и мере, израдили су благовремено програм припреме за отпуст осуђеног Игора Богдановића. Наглашавамо да је то део наших редовних процедура за свако лице које се враћа у друштвену заједницу како бисмо избегли медијске спекулације да се то чини ад хоц или онда када постоји медијска заинтересованост за неког појединца.

У складу са законским оквиром која се односи на свако осуђено лице, завод је о истеку казне Игора Богдановића обавестио његову породицу, надлежни суд, надлежну Полицијску управу и Центар за социјални рад.

Фото: Н. Фифић

 

Како би јавност била подробно информисана, подсећамо да се програм састоји од пружања помоћи приликом проналажења смештаја и исхране, пружање помоћи у остваривању права на здравствену и социјалну заштиту, давања савета у циљу усклађивања породичних односа, пружања подршке и помоћи приликом проналажења запослења, односно довршавања школовања или стручног оспособљавања, успостављања сарадње са надлежним центром за социјални рад у циљу давања новчане подршке за подмиривање најнужнијих потреба….

У том смислу Богдановићу је израђена лична карта током издржавања казне затвора и обезбеђена му је неопходна документација како би користио здравствено осигурање и сва друга права по изласку на слободу.

Управа за извршење кривичних санкција организовала је мултисекторске састанке са представницима Министарства унутрашњих послова, надлежног Центра за социјални рад и филијале Републичког фонда за здравствену заштиту.

Наглашавамо и да је организовано више састанака између повереника, заводског васпитача и Богдановића како би се ово осуђено лице подстакло да активно учествује у припреми за отпуст и како би се на време препознале све његове потребе по повратку у заједницу.

У процес припреме за отпуст је била укључена и невладина организација која се годинама уназад бави постпеналном подршком бивших осуђених лица са циљем да се овом лицу помогне да се што лакше интегрише у свакодневне животне активности. 

Управа је искористила све законске механизме које њој, али и другим државним институцијама и невладиним организацијама, стоје на располагању како би се овом лицу пружила сва потребна помоћ у првим данима по изласку на слободу. 

Фото: Архива Новости

 

Стога све медије молимо да се уздрже од сензационализма приликом извештавања кад је реч о починиоцима оваквих кривичних дела на шта их закон и новинарски кодекс обавезују будући да су малолетна лица оштећене стране.

Припрема за отпуст је процес који почиње првог дана кад осуђено лице ступи на издржавање казне тиме што се укључује у програме Службе за третман (индивидуални и групни програми рада).

У сваком конкретном случају за осуђено лице се израђује индивидуални програм припреме за отпуст у зависности од дужине казне и то -  најраније годину дана, а најкасније три месеца пре истека казне. Осуђеник се подстиче на активно учествовање у припреми за отпуст и на основу утврђеног програма за отпуст осуђени се укључује у појединачни или групни саветодавни рад.

У том смислу, запослени у Служби за третман у казнено-поправним установама и запослени у нашим повереничким канцеларијама (задужене за спровођење тзв. алтернативних санкција) интензивно сарађују са свим релевантним државним и невладиним организацијама у циљу што боље припреме осуђеника за повратак у друштвену заједницу.

Служба за третман ставља посебан фокус на лица која немају адекватну подршку породице или свог окружења или су лошег материјалног стања. Треба имати у виду да немали број осуђених лица има подршку својих породица (брачних партнера, деце, најближих сродника) што у великој мери утиче на врсту помоћи коју ће да затраже. Подршка породице је од суштинског значаја за рад са осуђеним лицима и током издржавања казне и током припреме за отпуст, као и по изласку на слободу.

Фото: Архива Новости

 

Осуђеницима се помаже да добију личну карту, здравствену књижицу, смештај, посао. Из тог разлога их упућујемо на помоћ и подршку коју могу да добију у надлежним институцијама - полицијским управама, Националној служби за запошљавање, надлежним центрима за социјални рад, филијалама Републичког фонда за здравствено осигурање, прихватилиштима за одрасле, Црвеном крсту. Управа и њени повереници блиско сарађују са свим невладиним организацијама које се баве прихватом осуђеника у циљу помоћи око смештаја и проналажења посла и у том смислу најбољу сарадњу имамо са организацијама у већим градовима попут Београда, Новог Сада…Кључна је подршка како владиног тако и невладиног сектора како би се бивша осуђена лица што лакше уклопила у друштво и како би им се дала шанса да се запосле и не чине нова кривична дела. Међу њима је немали број оних који су у заводима прошли обуку за неко од дефицитарних занимања, добили сертификат, у коме није наведено да је стечен током издржавања казне како би се избегла могућа дискриминација. Уз то, сва осуђена лица су током боравка у заводу стекла и радно искуство на овим пословима (послови вариоца, молера, фасадера, пекара, кувара, електроинсталатера…) тако да је реч о особама које имају „занат у рукама“. Наглашавамо и да најбољи третман у заводу даје добре резултате само ако је цело друштво спремно да прихвати бивше осуђено лице и олакша му укључивање у заједницу.

У складу са Законом о извршењу ванзаводских санкција и мера ако служба за третман процени да постоји потреба за пружањем помоћи осуђеном након извршене казне затвора или осуђени сам затражи помоћ повереник најкасније у року од месец дана пре отпуста започиње са израдом програма помоћи.

Приликом израде програма помоћи повереник сарађује са службом за третман и осуђеним. Осуђеник се у постпенални програм помоћи и у програме Службе за третман док траје казна укључује само ако он то жели. 

Програм помоћи се састоји од:

1. пружања помоћи приликом проналажења смештаја и исхране;
2. пружање помоћи у остваривању права на здравствену и социјалну заштиту;
3. давања савета у циљу усклађивања породичних односа;
4. пружања подршке и помоћи приликом проналажења запослења, односно довршавања школовања или стручног оспособљавања;
5. успостављања сарадње са надлежним центром за социјални рад у циљу давања новчане подршке за подмиривање најнужнијих потреба;
6. пружање подршке и помоћи у уздржавању од употребе опојних дрога и алкохола;
7. пружање других облика помоћи и подршке. 

Програм се обуставља ако лице према којем се програм помоћи спроводи не сарађује или одбија сарадњу.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

 

(Република)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".