Валов агент Тим Сканлан тврди да се познати новинар данима није добро осећао.

- Није добро спавао, па сам га питао је ли пробао узети мелатонин или нешто слично. Рекао је: "Само желим да се мало опустим" - испричао је Сканлан у телефонском разговору за Њујорк Тајмс.

Последњих дана Вал је у свом подкасту "Fútbol wитх Грант Wхале" отворено говорио да се не осећа добро. Како је интензивно пратио Светско првенство у фудбалу, ноћу је спавао свега пет сати.

- Оно што се више од недељу дана чинило као обична прехлада, претворило се у нешто озбиљније трећег децембра, кад се селекција САД састала са екипом Холандије. Осећао сам нови ниво притиска и нелагоде у горњем делу грудног коша - рекао је Вал.

 

 

Његов тест на коронавирус био је негативан, а како су доктори у Дохи посумњали да има бронхитис, дали су му антибиотике. Чинило се да му антибиотици помажу, а коначно је и одспавао 12 сати. У среду увече Вал је у свом апартману чак организовао пријатељско окупљање како би прославио 48. рођендан.

У тренутку кад се срушио, с Валом су на стадиону била двојица новинара Њујорк Тајмса. Они сведоче како је медицинско особље око 20 минута покушало реанимирати Вала, а затим је превезен у болницу. Његов агент сматра да је Вал преминуо непосредно након доласка у болницу или на путу до ње.

Вест о смрти познатог новинара на Твитеру је потврдила и његова супруга, др. Селин Гоундер, инфектологиња, здравствена новинарка и чланица Бајденовог тима за борбу против ковида-19. Селин и Грант били су у браку од 2001. године, али нису имали децу.

 

 

Грант Вал одрастао је у савезној држави Кансас, а дипломирао је 1996. године на Принстону. Своју професионалну новинарску каријеру започео је 1996. године у познатом америчком спортском часопису Спортс Иллустратед, где је радио готово 24 године. Почео је са извештавањем о фудбалским дешавањима и колеџ кошарци, а затим се потпуно посветио праћењу фудбала. Како је овај спорт био све популарнији у САД-у, Вал је био све познатији новинар. Пишући за Спортс Иллустратед, Вал је Американце упознао с многим великим светским фудбалским звездама, попут Нејмара и Дејвида Бекама, о којем је написао књигу "Тхе Бецкхам Еxперимент". Такође је и аутор књиге "Мастерс оф Модерн Соццер".

Након 24 године рада, Валова каријера у Спортс Иллустратеду неславно је завршила јер га је издавач отпустио због спора око смањења плата узрокованих пандемијом коронавируса. Након тога, Вал је брзо кренуо сам, покренувши неwслеттер путем е-маила, "Фúтбол wитх Грантом Wахлом", који је привукао хиљаде претплатника те и подкаст са спортском медијском компанијом.

Из Катара је Вал извештавао сваки дан, а свакодневно су излазили и његови поддасти. На почетку Светског првенства привукао је пажњу светске јавности јер је на утакмици између Велса и САД-а носио мајицу дугиних боја, у знак подршке ЛГБТQ заједници. Као што је познато, хомосексуалност је у Катару криминализована. Вал је написао да га је обезбеђење на стадиону задржали 25 минута, говорећи му да је његова мајица политичка и да је мора скинути. Вал је то одбио, а на крају му се шеф обезбеђења извинио и пустио га на стадион.

Вал је поделио интересантну слику пред почетак Мундијала у Катару. Наиме, он се на аеродрому у Дохи сликао са легендарним Бором Милутиновићем. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grant Wahl (@grant_wahl)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".