Реицхсбüргер, односно Грађани Рајха, радикални немачки десничарски покрет који је недавно доспео у фокус јавности, пре неколико година је за своје терористичке акције оружје набављао у Хрватској, пише Јутарњи лист.

Дневник подсећа да је немачка полиција ухапсила вођство покрета због оптужби да су планирали да изведу државни удар и поставе једног од својих вођа за немачког цара, преноси Хина.

Један од његових наводних чланова је и живео у Хрватској, где се настанио оженивши се Хрватицом. Акцију набављања оружја, између осталога за Грађане Рајха, спречили су хрватска полиција и УСКОК, а у заједничкој међународној акцији с немачком полицијом ухапшене су десетине особа, међу којима и хрватски држављани, који су осуђени и на хрватским и немачким судовима.

Штавише, утврђено је да је део оружја, које је та група набавила, у Немачкој коришћен за ликвидације политичких противника десничара.

Фото: АП

 

Снимљени разговори

- Александера сам упознао у Немачкој пре пар година као муштерију за поправак аутомобила јер сам ја тамо имао радионицу. Имао сам тада девојку из Авганистана те су ме претукли. Затражио сам помоћ од Александра јер је био у странци АФД. Александар ми је дао један мали пиштољ, али после је због тога тражио услугу заузврат. Тражио је да му у Хрватској набављам оружје. Александер је имао жену у Задру и хвалио ми се да одатле набавља оружје. Једном ме позвао када сам био у Хрватској и тражио да у Загребу преузмем неки пакет. Дошао је неки Иван у ауту са задарским таблицама и предао ми пакет, који сам ставио у гепек.

Како сам видео да је пакет тежак, отворио сам га, а у њему су били једна ПАП-овка, један калашњиков, два пиштоља и једна мала пушка с оптичким нишаном. Кад смо били у Немачкој, Александер је поново тражио да му се набави оружје. Занимало га је аутоматско оружје, кратко оружје, пумпарице, шкорпиони и калашњикови. Оружје које сам за њега возио у Немачку било је намењено за десничарску странку АФД јер се они наоружавају", ово је исказ који је хрватски држављанин Мартин М. дао истражитељима о својим везама са извесним Александром Реицхлом (49), немачким држављанином који је живео на подручју Задра.

Фото: ЕПА

 

Признање Мартина М, алипре свега тајно прислушкивање разговора кријумчара које је спровео хрватски УСКОК, довело је до недавне осуђујуће пресуде пред судом у Минхену против Александра Рајхла, Мартина М. и још једног припадника Грађана Рајха.

Рајхл, иначе бивши немачки цариник, прво је био члан радикално десне Националдемократске странке Немачке (НПД), а 2016. приступио је десној странци Алтернатива за Немачку (АФД), али се и повезао с Грађанима Рајха из Горње Баварске.

Почетком 2018. године хрватска полиција дошла је до податка да Рајхл у хрватској купује веће количине војног оружја заосталог из рата и да га уз помоћ неколицине помагача превози у Немачку, где се то оружје дели припадницима десничарских група, између осталог Грађанима Рајха.

У сарадњи с немачком полицијом покренута је тајна истрага и осумњиченима су снимани телефонски разговори, из којих произлази да су договарали набавку аутоматских пушака, снајпера, пиштоља, ручних бомби, сачмарица.

У Хрватској је ухапшено укупно 16 особа, а на темељу УСКОК-ове оптужнице оптужени су да су Рајхлу набављали оружје. У поступцима пред Жупанијским судом у Осијеку већина оптужених је осуђена темељем нагодби на условне и безусловне затворске казне, пише Јутарњи лист.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".