Амбасада је навела да ће руска страна тражити од немачког тужилаштва да разјасни информације у вези са држављанком Русије, објавио је Спутњик.

Руска дипломатска представништва у Немачкој не одржавају контакт са представницима илегалних формација, истакла је руска амбасада, а пренео је ТАСС.

У саопштењу, као одговор на саопштење немачког генералног тужилаштва у којем се наводи да су осумњичени пучисти у Немачкој контактирали руске представнике, али да од њих нису добили подршку, амбасада Русије у Берлину је истакла да руске дипломатско-конзуларне институције у Немачкој не одржавају контакте са представницима терористичких група и других илегалних формација.

 

 

- Да би остварили свој циљ, организација је планирала да формира војну привремену владу, која је, према речима чланова организације, требало да се договори о новом државном поретку у Немачкој са победничким силама у Другом светском рату - истакло је тужилаштво.

Оптужени Хајнрих XIII контактирао је руске представнике у Немачкој, али нема знакова да су контакт особе позитивно одговориле на његов захтев, навела је канцеларија тужиоца.

 

 

Истакнуто је да су осумњичени започели припреме за спровођење државног удара које су појачане крајем новембра 2021. године.

- То је укључивало планирање успостављања агенција сличних влади, куповину опреме, обуку припадника у стрељаштву и регрутовање нових чланова - напоменуло је тужилаштво. Како се наводи, главни орган групе је Савет на челу са Хајнрихом XIII, који има војно крило, а чији су поједини чланови служили у Бундесверу.

Фото: Профимедиа

 

Према наводима тужилаштва, тај део групе је требало да преузме власт користећи оружје. Организација је покушала да регрутује припаднике Бундесвера и полицајце, а током лета ове године одржана су најмање четири састанка у циљу постизања овог циља, истиче тужилаштво.

 

 

Немачке обавештајне агенције ухапсиле су 25 осумњичених за заверу државног удара, укључујући руску држављанку Виталију Б. која је наводно помогла осумњиченима да допру до представника Русије, преноси ТАСС.

У Немачкој јутрос је приведено 25 особа за које се сумња да су припадници терористичке организације или су је подржавали, а који су, како се претпоставља, планирали да изврше државни удар упадом у Бундестаг.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".