Први пар полуфинала Светског првенства ће бити Хрватска - Аргентина.

Данашњи фудбалски дан је обележила Хрватска победом над Бразилом. Меч је после 90 минута игре завршен резултатом 0-0. Први голови су пали тек у продужецима. На крају првог продужетка је Нејмар постигао гол, а "кариоке" су показале уиграност невероватним низом пасова на ивици шеснаестерца. Хрватска је успела да се врати у 117. минуту када је Бруно Петковић постигао гол после првог шута "ватрених" у оквир гола. Резултат после 120 минута је био 1-1.

Фото: Танјуг/АП

 

У пенал серији је одмах на почетку Хрватска заузела водећу позицију. Влашић је био прецизан, док је Родригов шут Ливаковић одбранио. После серије голова на обе стране, последњу пенал серију започео Оршић и пребацио бреме на Маркињоса који је морао да постигне гол како би Алисон имао шансу за одбрану и повратак "кариока" у петој рунди шутева. Он је ипак погодио стативу. Хрватска је успела да нокаутира Бразил после пенала, што се последњи пут десило након пенала против Француске 1986. године. Хрватска је са друге стране успела да у последњих 6 мечева нокаут фазе чак 5 победи након регуларних 90 минута, а 4 након пенала.

Фото: Танјуг/АП

 

Меч између Аргентине и Холандије је почео у знаку "гаучоса". У првом полувремену су имали више упућених шутева, чак пет, а три у оквир гола, док су Холанђани упутили само један, који није био у оквир гола. Недостајала је Холандији завршница коју је Аргентина итекако имала. У 35. минуту је Молина постигао гол на асистенцију Леа Месија. То је био његов први гол у репрезентативном дресу после чак 25 утакмица. Аргентина је отишла на полувреме са резултатом у џепу. У другом полувремену је Аргентина почела надмоћније, а Холандија без идеје. "Гаучосима" је досуђен пенал, а лопти је пришао Лео Меси, најбољи стрелац у историји Аргентине. Ноперт је био немоћан, капитен Аргентине је поставио ствари на своје место и постигао други гол за своју репрезентацију. 

Фото: Танјуг/АП

 

Ипак, измене Луја ван Гала су уродиле плодом. Уласком де Јонга, Вегхорста и Копмајнерса је игра потпуно промењена. Вегхорст је смањио предност Аргентинаца из првог шута упућеног у оквир гола, као и првог упућеног из шеснаестерца, другог укупно. Гол је постигнут у 83. минуту. Холанђани су смањили предност и учинили завршницу утакмице неизвеснијом. Холандија је покушавала да дугим лоптама искористи предност у висини при крају меча. Ипак, уродило је плодом из слободног ударца, успели су да дођу до изједначења у самом крају меча после уигране акције из "слободњака". Вегхорст је други пут био стрелац, овај пут у 11. минуту надокнаде времена.

Фото: Танјуг/АП

 

Почели су продужеци после регуларних 90 минута који су се завршили резултатом 2-2. Холандија улази у продужетке са Луј ван Галом на клупи, који никада на Светским првенствима није изгубио меч који је отишао у продужетке. Такође, Холандија је успела три од последња четири меча да преокрене када је примила први гол. У продужецима су обе екипе чекале грешку противника, играјући пасивно. Аргенитна је неколико пута припретила и, чинило се, вратила на старо. Два пута су се на путу до мреже нашли дефанзивци Холандије, а једном и статива. Опасност "гаучоса" ипак није уродила плодом. Почела је још једна пенал серија у овогодишњем четвртфиналу.

Фото: Танјуг/АП

 

Ударац Вирџила ван Дајка је одбранио Мартинез, док је Меси са друге стране опет био прецизан и поставио резултат 1-0. Други круг је започео Бергхојс, али је Мартинез опет одбранио. Предност Аргентине је повећао Паредес. Предност је смањио Копмајнерс, први играч Холандије који је био прецизан са беле тачке у пенал серији. Монтијел је одржао, ипак, предност Аргентине, постигавши гол за 3-1. Вегхорст је био у четвртој серији прецизан, Фернандес је са друге стране промашио "меч лопту" и предност се смањила на 3-2. Пета и последња серија је почела, Лук де Јонг је био прецизан, а одлука је пала на Лаутара Мартинеза. Он је поготком успео да реши меч у корист "гаучоса".

Лионелу Месију фали једна асистенција да изједначи Марадонин рекорд од 8 асистенција од 1966. године када се асистенције броје. Он се такође голом на овој утакмице изједначио са Батистутом по броју постигнутих голова (10) на Светским првенствима, тако је постао један од два најбоља стрелца ове репрезентације. До Мирослава Клосеа, најбољег стрелца на СП му фали још 6 голова. Он би могао на овом Светском првенству да се упише у историју.

Први меч полуфинала између Хрватске и Аргентине ће се одиграти 13. децембра од 20 часова. Са друге стране, у суботу ће се наставити мечеви четвртине финала. Прво у 16 часова почиње меч између Марока и Португала који ће играти у полуфиналу са бољим из меча Енглеска - Француска који почиње истог дана у 20 часова. Финални меч Светског првенства ће се одиграти у недељу 18. децембра у 16 часова.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".