Долази зима, а са њом традиционално и проблеми са акумулатором. Хладноћа и влага покупе део енергије, па је свако паљење возила са старијим акумулатором својеврсна лутрија. Ипак, постоји један трик који би могао да вам донесе мање стресно стартовање мотора.

Ниске температуре успоравају све хемијске реакције у акумулатору, па самим тим и перформансе истог. Поред тога, хладан мотор и гушће моторно уље захтевају више енергије. Зато саветујемо да при паљењу возила пробате да искључите што више потрошача енергије.

Само пумпа горива, односно дизне и систем за управљање мотором користе око 400 вати електричне енергије. Вентилација и клима троше до 500 вати, а чак 1.000 вати могу да потроше светла, радио уређај и грејање, као и грејање задњег стакла. Већина алтернатора ће са свим укљученим уређајима доћи до свог максимума па више неће пунити акумулатор, односно он ће се празнити.

Фото: Профимедиа

 

Пре гашења мотора, поновите процедуру и на кратко угасите већину електричних потрошача, јер ће се на тај начин акумулатор напунити за ново паљење. Такође, висока потрошња електричне енергије утиче и на потрошњу горива: 100 вати – 0,1 литар горива.

Како пише Ревија ХАК, да бисте спречили губитак енергије и неуједначено пуњење и пражњење акумулатора, проверите клеме и полове, па ако је дошло до оксидације, можете лагано да их очистите шмирглом, а потом и крпицом од неке мекане тканине, а уз то, можете и да их премажете вазелином.

(Ревија ХАК)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".