На пут само ако морате

Магла се најчешће спушта рано ујутру и предвече око предела у близини река и језера. Зато, уколико можете да бирате, пробајте да избегнете вожњу у то доба дана. 

Смањите брзину

Прилагодите брзину стању и условима на путу. То практично значи да по магли треба да возите брзином при којој ћете моћи да се зауставите пред било којом препреком када је уочите. 

Повећајте одстојање

У условима смањене видљивости, као што је магла, држите веће одстојање од возила испред. Тиме себи дајете више времена за реакцију у случају непредвиђених околности. 

Возити средином саобраћајне траке

Приликом кретања кроз густу маглу као оријентире користити средишњу линију и десну линију ивице коловоза, уколико је обележена. Како би се избегла возила из супротног смера, као и пешаци и бициклисти који се крећу уз десну ивицу коловоза, настојати да возило увек буде подједнако удаљено од те две линије.

На раскрсници додатна опрезност

Када приђете раскрсници спустите прозоре и ослушкујте саобраћај. Ово је добар начин да уколико је видљивост толико лоша ипак знате кад је можете проћи. 

Пазите на лед

Када је врло хладно и спусти се магла, рачунајте на то да магла лако и врло брзо може да се заледи на коловозу, тако да у само једном тренутку подлога може постати врло клизава. Зато приликом вожње по магли и клизавом коловозу, возилом управљајте без наглих и исхитрених покрета. 

Четири показивача правца и заустављање

Уколико се деси да је магла толико густа, или једноставно не видите куда се крећете, најпаметније је да паркирате возило покрај пута и наравно укључите сва четири показивача правца како би вас други учесници у саобраћају приметили. Уколико је магла толико густа и видљивост смањена на најмању могућу меру, потребно је и за време вожње држати укључена сва четири показивача правца да би сте били уочљивији. 

Укључите грејаче стакала

Како магла може да створи влагу, слободно укључите грејаче стакала и кориситите брисаче како бисте омогућили што бољу видљивост. 

Светла за маглу 

Свакако једна од најважнијих ствари јесу светла за маглу. Уколико их имате на свом возилу, користите их, јер су постављена ниско и усмерена ка доле и широко, што је по магли једино решење за осветљавање пута и спречавање заслепљивања других возача. Никако не возите са дугим светлима.

Искључите све што може да вас омета

Искључите музику, мобилни телефон, или било шта што ће вас деконцентрисати. По магли је најважнија ваша пуна пажња. 

(Ртс)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".