Dolazi zima, a sa njom tradicionalno i problemi sa akumulatorom. Hladnoća i vlaga pokupe deo energije, pa je svako paljenje vozila sa starijim akumulatorom svojevrsna lutrija. Ipak, postoji jedan trik koji bi mogao da vam donese manje stresno startovanje motora.

Niske temperature usporavaju sve hemijske reakcije u akumulatoru, pa samim tim i performanse istog. Pored toga, hladan motor i gušće motorno ulje zahtevaju više energije. Zato savetujemo da pri paljenju vozila probate da isključite što više potrošača energije.

Samo pumpa goriva, odnosno dizne i sistem za upravljanje motorom koriste oko 400 vati električne energije. Ventilacija i klima troše do 500 vati, a čak 1.000 vati mogu da potroše svetla, radio uređaj i grejanje, kao i grejanje zadnjeg stakla. Većina alternatora će sa svim uključenim uređajima doći do svog maksimuma pa više neće puniti akumulator, odnosno on će se prazniti.

Foto: Profimedia

 

Pre gašenja motora, ponovite proceduru i na kratko ugasite većinu električnih potrošača, jer će se na taj način akumulator napuniti za novo paljenje. Takođe, visoka potrošnja električne energije utiče i na potrošnju goriva: 100 vati – 0,1 litar goriva.

Kako piše Revija HAK, da biste sprečili gubitak energije i neujednačeno punjenje i pražnjenje akumulatora, proverite kleme i polove, pa ako je došlo do oksidacije, možete lagano da ih očistite šmirglom, a potom i krpicom od neke mekane tkanine, a uz to, možete i da ih premažete vazelinom.

(Revija HAK)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".