Читава Србија ишчекује прве снежне падавине, а ко боље може да одговори на то питање од најпознатијег метеоролога.

Свакога интересује када ће права зима стићи у Србију, али до краја године ће бити дискутабилно да ли ћемо уживати у снежним чаролијама или ћемо уочи Нове године имати само јаке падавине кише.

Недељко Тодоровић, метеоролог гостовао је у Јутарњем програму "Редакција" на Курир телевизији и саопштио временске услове у планинским, али и у нижим пределима.

На почетку је нагласио одређене датуме у којима нас чека кишовито време, као и то када ће температура доживети пораст.

- Прво да се нагласи да од данас (6. децембар), па до следећег понедељка чека нас, пре свега, кишовито време. То је најзначајнији след догађаја, јер би у већини делова Србија укупна количина падавина, у тих 6 дана, износила од 20 до 40 литара по квадратном метру. Сутра ће бити занемарљивих количина снега, али у периоду од четвртка (8. децембар), па до недеље очекује нас пораст температуре. Наговештај првог наредног снега је ноћ између 11. и 12. децембра, с тим да би након тога било релативно топло за овај период - започео је метеоролог.

Фото: А.Стојановић

 

 

Након тога, стручњак је појаснио да снег и киша зависе од свега пар степени разлике.

- Максималне температуре ће тада бити изнад 15 степени, али уз доста кише. Зхалађење, које долази из средње Европе, очекује нас у ноћи између недеље и понедељка (11. на 12. децембар), а температура ће бити оборена за око 10 степени. Тада ће бити нови снежни покривач на планинским пределима, док ће у нижим пределима бити мала вероватноћа за појаву снега, а у Војводини и Београду постоји извесна шанса за падавине. Довољно је да температура благо опадне и да буде 1 степен, у том случају би пао снег, а ако температуре буде 3 степена, онда ће падати киша - рекао је Тодоровић.

Недуго затим, открио је када ће Србија доживети прилику за прави, први снег.

- Следећа прилика за снег биће 20. децембра. Такође ће тада бити као и досад јутарњих мразева, кише и снега, тако да падавине и за тај датум нису стопроцентне. Лично сумњам да ће се створити снежни покривач, осим у планинским пределима. До краја године биће смена кише и евентуалног снега - закључио је метеоролог.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".