Зима календарски почиње 21. децембра у 22.48 сати. али до 15. децембра не треба да очекујемо јаче захлађење, док ће период од половине месеца до 10. јануара бити са сменом топлих и хладних интервала, поручио је метеоролог Марко Чубрило.

- Најснежнији период би требало да буде око 10. јануара, па до краја истог месеца. Прве процене су ишле ка сувом и топлијем фебруару, али најновије више нагињу ка хладнијој и снежнијој варијанти синоптике у овом месецу - стоји у прогнози Марка Чубрила.

Имајући у виду најављену прогнозу, изгледа да ће највише снега бити управо када ђаци буду на распусту:

Очекујемо осам до 15 ледених дана

Према овој прогнози, очекиван број "ледених дана", у којима температура током дана не би прелазила нула степени, је од 8-15 у низијама и 14-30 у пределима преко 900 метара надморске висине.

- Очекиван број мразних дана, током којих ће минимална температура бити испод нуле је од 18 до 32 у низијама и преко 37 дана у пределима преко 900 метара надморске висине.

Време до краја недеље

Када је ова недеља у питању, до суботе послеподне се очекује релативно топло и променљиво облачно уз честу појаву кише, посебно у среду и у петак. Дуваће јужни и југозападни ветар који ће у петак бити јак. Температурни мнимуми од +4 до +8, максимуми од +9 до +14, а у петак локално и око 18 степени Целзијуса. У ноћи између суботе и недеље снег се може очекивати и у низијама.

РХМЗ: Биће снега и за дочек 2023.

Према месечној прогнози РХМЗ-а, током децембра ће бити доста падавина, али се снег очекује тек средином месеца у Београду. Првих десетак дана овог месеца биће у знаку јаке кошаве, док су снежне падавине могуће од 14. до 17. децембра. Последња недеља ове године требало би да обилује снежним падавинама, па чак и новогодишња ноћ.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".