Фудбалска репрезентација Француске савладала је данас селекцију Пољске резултатом 3:1 у оквиру меча осмине финала Светског првенства у Катару.

"Триколори" су рутински одрадили посао против Пољака и без превише муке су прошли у наредну фазу такмичења где чекају бољег из дуела Енглеска - Сенегал. 

Може се рећи да је ово био дан рекорда за француску репрезентацију, а главни актери су били Оливије Жиру, Килијан Ембапе и Уго Лорис.

Крајем првог полувремена виђен је први гол на овом мечу, а вођство за браниоце светске титуле донео нови рекордер репрезентације Оливије Жиру на асистенцију Килијана Ембапеа у 44. минуту. Овим голом Жиру је престигао легендарног Тијерија Анрија на листи најбољих стелаца репрезентације Француске.

Фото: Танјуг/АП

 

То је био његов 52. гол на 116 утакмица колико је одиграо од 2011. године, па је и у просеку успешнији од легенде Арсенала (0,45 - 0,41 голова по утакмици).

Предност је удвостручио Килијан Ембапе ефектним голом у 74. минуту, а исти играч је постигао и трећи погодак за "триколоре". Ембапе је на овој утакмици постигао два прелепа гола, која ће се врло вероватно наћи у ужем избору за најлепши гол турнира. 

Фото: Танјуг/АП

 

Млади нападач Пари Сен Жермена је са два гола у мрежи Шченснија постао најбољи стрелац на Мундијалима межу играчима млашим од 24 године. Срушио је рекорд легендарног Пелеа који је седам пута тресао мреже на шампионатима света 1958. и 1962.

Вођство Француза смањио је Роберт Левандовски са беле тачке у 99. минуту, након што му је голман француске репрезентације Уго Лорис одбранио први покушај. Ипак, судије су утврдиле да је голман Тотенхема раније кренуо, те су поновили пенал који је овај пут успешно реализовао прослављени Пољак. 

Фото: Танјуг/АП

 

Лорис је на овој утакмици изједначио рекорд Лилијана Тирама по броју утакмица у националном дресу - 142.

Такође, чувар мреже Тотенхема изједначио је још један рекорд чији сувласник је био Тијери Анри. Он и Фабијен Бартез одиграли су 17 утакмица на финалним турнирима светских првенстава, а сада им се придружио Лорис, који ће у наставку Мундијала у Катару имати прилику да се осами као рекордер.

Интересантно је да је председник Француске Емануел Макрон успешно прогнозирао исход ове утакмице, као и стрелце на мечу.

Макрон је у разговору за француски "Ле Паризијен" рекао да ће резултат меча бити 3:1 за Француску, али је и погодио да ће се у стрелце уписати Жиру, Ембапе и Левандовски. 

Подсетимо, репрезентација Француске, која брани титулу светског првака освојену пре четири године у Русији, овом победом против Пољске се пласирала у четвртфинале Мундијала, а наредни меч игра 10. децембра од 20.00 часова против бољег из данашњег дуела између селекција Енглеске и Сенегала.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".