Fudbalska reprezentacija Francuske savladala je danas selekciju Poljske rezultatom 3:1 u okviru meča osmine finala Svetskog prvenstva u Kataru.

"Trikolori" su rutinski odradili posao protiv Poljaka i bez previše muke su prošli u narednu fazu takmičenja gde čekaju boljeg iz duela Engleska - Senegal. 

Može se reći da je ovo bio dan rekorda za francusku reprezentaciju, a glavni akteri su bili Olivije Žiru, Kilijan Embape i Ugo Loris.

Krajem prvog poluvremena viđen je prvi gol na ovom meču, a vođstvo za branioce svetske titule doneo novi rekorder reprezentacije Olivije Žiru na asistenciju Kilijana Embapea u 44. minutu. Ovim golom Žiru je prestigao legendarnog Tijerija Anrija na listi najboljih stelaca reprezentacije Francuske.

Foto: Tanjug/AP

 

To je bio njegov 52. gol na 116 utakmica koliko je odigrao od 2011. godine, pa je i u proseku uspešniji od legende Arsenala (0,45 - 0,41 golova po utakmici).

Prednost je udvostručio Kilijan Embape efektnim golom u 74. minutu, a isti igrač je postigao i treći pogodak za "trikolore". Embape je na ovoj utakmici postigao dva prelepa gola, koja će se vrlo verovatno naći u užem izboru za najlepši gol turnira. 

Foto: Tanjug/AP

 

Mladi napadač Pari Sen Žermena je sa dva gola u mreži Ščensnija postao najbolji strelac na Mundijalima mežu igračima mlašim od 24 godine. Srušio je rekord legendarnog Pelea koji je sedam puta tresao mreže na šampionatima sveta 1958. i 1962.

Vođstvo Francuza smanjio je Robert Levandovski sa bele tačke u 99. minutu, nakon što mu je golman francuske reprezentacije Ugo Loris odbranio prvi pokušaj. Ipak, sudije su utvrdile da je golman Totenhema ranije krenuo, te su ponovili penal koji je ovaj put uspešno realizovao proslavljeni Poljak. 

Foto: Tanjug/AP

 

Loris je na ovoj utakmici izjednačio rekord Lilijana Tirama po broju utakmica u nacionalnom dresu - 142.

Takođe, čuvar mreže Totenhema izjednačio je još jedan rekord čiji suvlasnik je bio Tijeri Anri. On i Fabijen Bartez odigrali su 17 utakmica na finalnim turnirima svetskih prvenstava, a sada im se pridružio Loris, koji će u nastavku Mundijala u Kataru imati priliku da se osami kao rekorder.

Interesantno je da je predsednik Francuske Emanuel Makron uspešno prognozirao ishod ove utakmice, kao i strelce na meču.

Makron je u razgovoru za francuski "Le Parizijen" rekao da će rezultat meča biti 3:1 za Francusku, ali je i pogodio da će se u strelce upisati Žiru, Embape i Levandovski. 

Podsetimo, reprezentacija Francuske, koja brani titulu svetskog prvaka osvojenu pre četiri godine u Rusiji, ovom pobedom protiv Poljske se plasirala u četvrtfinale Mundijala, a naredni meč igra 10. decembra od 20.00 časova protiv boljeg iz današnjeg duela između selekcija Engleske i Senegala.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".