Протести у Бангладешу трају већ четири дана и довели су до најмање два смртна случаја и неколико повређених, наводи агенција Ројтерс.


Протести су почели 15. октобра, када су стотине муслимана у југоисточном округу Ноакхали демонстрирале због слика које су се појавиле на друштвеним мрежама, а на којима је копија Курана остављена код стопала статуе у једном хиндуистичком храму у источном Бангладешу, што представља увреду за ислам.

Сукоби у Даки уследили су након пријављених вандалистичких испада у хиндуистичким храмовима у другим деловима земље са већинским муслиманским становништвом.

Двојица хиндуса погинула су након тог протеста, рекао је за Ројтерс шеф полиције у Ноакхалију Мохамед Шахидул Ислам.

- Постоји одређена забуна око тога да ли су умрли због незаконитог окупљања или на неки други начин - рекао је Ислам и додао да полиција истражује узроке тих смрти.

Ислам је навео да су демонстранти заправо били изредници и да је то једино што може да каже.

Последњих дана нападнуто је неколико хиндуистичких верских објеката, за које је министар унутрашњих послова Асадузаман Кан рекао да су напади који су усмерени на рушење заједничке хармоније у Бангладешу.

- Од суботе увече није забележен ниједан инцидент. Наше снаге безбедности стрпљиво раде на основу обавештајних информација - рекао је Кан за новинску агенцију АНИ.

Хиндуси чине око 10 одсто становништва ове већински муслиманске земље, наводи Ројтерс.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".